În plină pandemie de coronavirus, când criza de sănătate este una definitorie pentru timpurile noastre, COVID-19 fiind poate una dintre cele mai mari provocări de până acum și anume acum când umanitatea are nevoie de liderism și solidaritate pentru a învinge virusul, autoritățile recurg la întruniri ex-prompte, și demit la fel de ex-prompt managerul instituției medicale din raion.
Sunt mai mult decât indignată, deoarece ordinul „Gloria Muncii”, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății, contribuție la perfecționarea procesului curativ-profilactic și înalt profesionalism, nu se oferă de „ochi frumoși”. Să faci parte din topul celor 5 spitale raionale cu cel mai înalt scor al performanței activității lor pentru anul 2019 și să ocupi locul de frunte este ceva demn de respect și de o înaltă apreciere.
Deciziile autorităților în raport cu activitatea managerială a instituției medicale din raion, se cam bat cap în cap aici. Demisia respectivă pare să fie organizată la comanda cuiva care demult râvnește fotoliul dat, pentru a-și face mendrele politice. Zici că este un joc de șah, care nu mai se mai joacă „noaptea, ca hoții”, dar deja în plină zi…
Și totuși rămân la fel de nedumerită și indignată și vă întreb când e mai bine? Când e totul bine pus la punct sau când se creează haos? Traversăm vremuri grele când întreaga omenire s-a pomenit față în față cu una și cea mai mare problemă de moment: virusul, care nu este departe de definiția de „blocaj total”. Și dacă e să fac o referire anume la angajații din sistemul medical din raion, 76 la număr, o mare parte din ei fiind de vârstă pensionară, sunt și ei la fel de indignați, cu un sistem medical paralizat în întregime: cum se face că la început de an, dânșii rămân fără salarizare, fără semnătura managerului pentru activitățile din cadrul instituției, cum se face ca directorul interimar al instituției este numit în funcție în absența sa, motivele fiind legate de starea de sănătate, cum se face ca pe parcursul a 9 luni de activitate, instituția primește calificativul „foarte bine”, ca ulterior aceasta să fie declarată drept una nesatisfăcătoare?
Vreau să cred că Jurământul lui Hippocrate, care cuprinde îndatoririle morale ale unui medic în exercitarea profesiunii sale, nu se va lăsa niciodată zdruncinat de careva tente politice…