Asociaţia Obştească „Fiecare contribuie pentru Schimbare” (AO FCPS) din or. Criuleni a finalizat proiectul „Un scop comun-organizaţii durabile”, scopul căruia a fost consolidarea capacităților a 6 organizaţii ale societăţii civile (OSC) locale în dezvoltarea organizațională proprie, advocacy și monitorizarea politicilor publice locale şi naţionale în domeniul incluziunii sociale și prevenirii discriminării persoanelor defavorizate.
Victoria Secu, directoarea executivă a AO FCPS şi coordonatoarea proiectului, a remarcat că în urma evaluării iniţiale a fiecărei organizaţii, de comun acord cu echipa OSC beneficiare, au fost identificate domeniile care necesită a fi dezvoltate. Membrii şi membrele organizaţiilor au optat fie pentru dezvoltarea organizațională proprie, fie pentru elaborarea și aplicarea propunerilor de finanțare, ajustarea politicilor interne sau creșterea capacităților de comunicare ale organizației. Un alt compartiment al proiectului a fost studierea proceselor decizionale locale şi influenţarea politicilor publice cu scopul promovării incluziunii sociale și prevenirii discriminării persoanelor defavorizate. Câteva activităţi din proiect au fost orientate spre dezvoltarea capacităţilor de fundraising şi a creşterii vizibilităţii organizaţiilor în regiunea unde îşi desfăşoară activitatea.
Una dintre asociațiile beneficiare al proiectului a fost și Asociația Obștească ”Sprijin și Speranță” din or. Ungheni, care după retragerea din staff-ul acesteia a fondatoarei, dna Maria Calchei, a fost preluată de către un grup de părinți reuniți pentru a le oferi copiilor lor cu necesități speciale mai multe oportunități de dezvoltare.
Asociația ”Sprijin și Speranță”, de-a lungul existenței sale, începând cu anul 2003, a avut în vizorul său copii cu dizabilități, copii orfani, copii din familii social-vulnerabile, copii rămași fără grijă părintească, copii neșcolarizați, copii care practică abandonul școlar, copii în situație de risc, școli, grădinițe, cadre didactice, părinți, autorități. Toți au beneficiat, în diferite perioade de timp, de suportul organizației și de proiectele realizate de echipa acesteia. ”Casa pentru toți” a fost metaforic numit primul ”copil” al asociației, care a devenit spațiul unde mai multe familii și-au găsit suportul, consilierea, ajutorul și multe alte beneficii care împreună au asigurat câtorva generații de cetățeni un mediu mai sigur de dezvoltare și condiții incluzive de educație.
La evenimentul de totalizare a proiectului, desfășurat în or. Criuleni în luna octombrie, Mariana Budaianu, directoare executivă din 2019, spunea, despre impactul proiectului ”Un scop comun-organizații durabile” asupra asociației pe care o conduce:
”În timpul primei activități de evaluare organizațională, ne-am identificat punctele forte și cele slabe, am stabilit în ce direcție avem să lucrăm mai mult, în calitate de părinți ai copiilor cu necesități speciale. Am stabilit unde avem să muncim mai mult pentru a le oferi copiilor noștri un viitor mai bun. Apoi au urmat instruirile. Am mers și în vizite de schimb de experiență, la ceilalți colegi, și fiecare ne-a inspirat și ne-a învățat că putem și noi prelua ceva. Propunerea de a ne implica în proiect a fost binevenită și ne-a dat încrederea că o să putem reuși. În ianuarie, 2020, am primit și primul suport – echipamentul de care aveam mare nevoie ca să ne continuăm activitatea…În urma modulului ”Acțiuni comunitare și fundraising”, precum și în urma vizitei cu schimb de experiență la Leova, la partenerii AO ”Forța Susținerii”, am inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru crearea unei camere senzoriale pentru copiii cu autism.” – a descris Mariana Budaianu, preşedinte la AO “Sprijin şi Speranţă” din Ungheni beneficiile pe care le-a oferit organizaţiei proiectul sus numit.
Ana Severin, team-lidera Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, a formulat o concluzie, la finalizarea proiectului: incluziunea socială este un domeniu actual, de interes sporit pentru ONG-uri. ”Dincolo de profesionalism, avem un istoric de colaborare foarte plăcut. Ați respectat termeni, ați fost foarte flexibili, ați dat un răspuns la pandemie care ne-a impresionat. Vă mulțumim pentru faptul că ați făcut parte din echipa proiectului nostru!” – a spus Ana Severin în adresa tuturor organizaţiilor implicate în proiectul “Un scop comun-organizaţii durabile”.
La finalul activităților, fiecare organizație a primit câte o donație de consumabile, iar pe parcursul proiectului a beneficiat și de echipamente de birou, care le sunt de folos în activitatea zilnică și fac parte din programul de dezvoltare a organizațiilor, agreat de comun acord cu OSC-urile beneficiare.
Proiectul a fost implementat de către AO FCPS, finanţat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer Stiftung în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă (APE), în cadrul proiectului „Dezvoltarea societăţii civile la nivel local în Moldova”.