Mai știți vorba aceea „Mare Ți-e Grădina Ta, Doamne”. Voi face o parafrazare și voi pune facebook în loc de grădină. Sper să nu se supere Dumnezeu pe mine.
Deci, ți-e dat multe să le vezi și să citești pe această rețea socială. Încerc să am în prieteni doar oameni care cumva au aceleași pasiuni ca și mine. Altă treabă e cu grupurile. Acolo, deși se stipulează clar regulile, internauții publică ce le trece prin cap. Una dintre postări m-a scos din sărite mai mult decât celelalte.
Deci, o femeie, care mulți ani s-a tot chinuit (a făcut diferite tratamente) să aibă copii, a renunțat fiind obosită și, iată, minune e că are reținere de ciclu menstrual. Face testul de sarcină – rezultat pozitiv. Până aici totul e bine și e fericire. Doar că femeia are niște eliminări de vreo trei zile. În a patra zi ea a decis să scrie pe facebook și să întrebe pe membrele grupului dacă s-au confruntat și ele cu așa ceva și ce să facă. Întrebarea mea și nedumirirea mea e cum să stai trei zile, trei zile repet ea are probleme care o pun în gardă, în a patra scrie pe facebook și în tot acest timp ea nu se adresează la doctor. Oare neîncrederea pe care o are în medici e atât de mare încât pune în pericol viața ei și a bebelușului? La ce bun o fi făcut acele tratamente atât de lungi și chinuitoare dacă ea cere sfatul pe facebook?
Sunt bune platformele de comunicare, dar nu în cazuri când în joc e pusă sănătatea ta și a celor dragi. Să ne aducem aminte, nu a trecut atât de mult timp, cum ne lecuiau de COVID-19 și ne învățau despre efectele vaccinului anti-COVID „specialiștii” de pe facebook. Mai ales în cazurile vaccinurilor făceau chiar și live-uri că se lipește magnetul fix în locul unde și-a administrat serul imun, alții făceau demonstrații că se țin monedele (monedele se lipesc de piele dacă nu te speli vreo două zile) etc. Am scris asta pentru a vă demonstra că facebook-ul nu e laborator și nici spital. Da, experiențele cu unii medici sunt foarte dureroase, dar nu cu toți.
Alții utilizatori de facebook cred că dreptul la exprimare le dă libertatea să scrie comentarii ironice și de prost gust oriunde. Omul a văzut într-o fotografie de a mea că unii ungheneni îl promovează pe Șor și și-a dat frâu liber să susțină că eu nu aș înțelege gluma, că eu m-aș ascunde după deget, că simbolul care e desenat pe bancă, unul care e vechi de secole și nu l-a „născut” oamenii din staff-ul partidului Șor, ar promova anume această formațiune politică și că „atăt timp , cât cineva văzându-le va face o paralelă cu ,,activitatea ,,celebrului partid” , nici unui unghenean cinstit , nu i-ar face cinste” (textul e fără nicio redactare și aparține cu drept de autor internautului). Îi explici omului că nu are nicio treabă intenția oamenilor care au muncit la proiect și politica, el nu și gata, îi spui că nu accepți ca pe profilul tău să apară astfel de comentarii, dânsul dă-i înainte cu insinuările.
Facebook-ul e foarte bun dacă e utilizat cum trebuie, poate deveni un aliat pentru a dezvolta lucruri frumoase și utile pentru comunitate.