Unul dintre cele mai discutate subiecte din ultimele săptămâni a fost acela cu mama unui fost președinte, care a fost huiduită și înjosită de unii activiști, când a plecat la procuratură, să dea mărturii într-un dosar unde era vizată. Înțeleg că există dreptul la exprimare, avem și libertate de opinie (LEGE Nr. 64 din 23-04-2010 cu privire la libertatea de exprimare), dar în toate există și o măsură.
Din câte știu drepturile tale se opresc atunci când prin asta se încalcă drepturile altcuiva. Clar trăim într-o societate unde mai trebuie de lucrat la educație și la bunul-simț. Totul pornește de la educație și dacă aceasta nu e… Avem o mulțime de pseudo experți pe toate domeniile, care își dau cu părerea despre toate și le critică pe toate fără a da argumente puternice susținute de probe.
Mulți nu cunosc termenul de prezumție a nevinovăției – Orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea. Oricărei persoane acuzate îi este garantată respectarea dreptului la apărare. Deci, clar nu putem învinui/acuza o persoană până nu este demonstrată vinovăția ei de instanța de judecată.
Activiști civici au un rol considerabil în societate, dacă luptă pentru o cauză nobilă. Personal îndrăgesc activiștii de mediu care semnalează o problemă și luptă pentru un scop demn. Totuși, unii o fac doar pentru PR în goană după aprecieri și vizualizări, iar alții au propriile interese personale. Lucrurile în societate merg bine, atunci când fiecare organ competent își vede de treaba lui și nu se amestecă în alte treburi ce nu țin de competențele pe care le are. La noi în societate se vorbește mult despre politică, de parcă majoritatea am fi politologi. Mult mai bine ar fi dacă am vorbi și puțin despre educație, valori, cultură. Despre cazul de mai sus, mama este persoana, care își va apăra fiul indiferent dacă a făcut ceva bine sau ceva greșit, e ceva firesc ce vine de la natură. Personal am făcut multe năzbâtii. De fiecare dată mama în public mi-a luat apărarea, deja acasă era altceva, primeam o morală bună. Eu zic să nu înjurăm, acuzăm sau să învinuim pe cineva de lucrurile comise. Mult mai bine ar fi să lăsăm organele competente să rezolve problema. Ce ține de noi ar trebui să monitorizăm procesele și unele decizii, iar atunci când se fac încălcări să semnalăm.
Am urmărit cu atenție cazul dat, după așa o înjosire cât de relevantă a fost audierea bănuitei dacă clar persoana era într-o stare de stres emoțional. Eu nu țin apărarea nimănui, cei vinovați trebuie să-și ispășească pedeapsa bine meritată, însă dreptul la prezumția nevinovăției nu trebuie încălcat.
P.S. Ziua internațională a mamei se sărbătorește în fiecare an la 14 mai.