Ultimele declarații ale Monicăi Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării, a făcut furori în rândurile liceenilor ungheneni. Potrivit celor spuse, anul 2018 va fi unul al reformelor în învățământ. Iar programa şcolară a liceenilor, care în prezent numără 13 discipline obligatorii, va fi simplificată.
Scopul acestei „aerisiri” a programei ține de faptul că o bună parte dintre elevi, profesori și părinți susțin că numărul de ore în prezent este mult prea mare pentru ca un elev să își poată dezvolta abilitățile lui, pe care vrea ulterior să le transforme în activități profesionale. Prin urmare în noul concept de programă școlară în treapta liceală numărul de ore ar putea fi redus de la 31 la 28 și scăderea numărului de ore în general în ciclul liceal cu 3 la număr, precum și reducerea numărului de discipline până la 6 obligatorii, celelalte fiind opționale, fiecare copil având posibilitatea de a-și alege până la 3 obiecte opționale conform înclinației sale profesionale. Totodată ministra mai precizase că și în ciclul gimnazial se dorește să se intervină anume la înlăturarea notelor pentru arta plastică, educația muzicală și educația fizică.
Profesorii privesc aceste schimbări pozitiv și spun că elevii vor răsufla în sfârșit ușurat, că anumite obiecte, care li se dau mai greu, nu le vor mai strica notele la sfârșit de semestru. Lucia Gorenco, directorul educativ de la Gimnaziul Zagarancea, ne-a comunicat că unele din elevele sale, destul de puternice la materiile de bază, se plângeau mereu de nota mică la educația fizică, care le strica media. Profesoara de educația muzicală din aceeași instituție, Veronica Morcov, a mai adăugat faptul că în felul acesta elevii nu vor mai avea frica de a se prezenta la obiectele spre care nu au nicio înclinație: „Cei care au de învățat vor învăța și așa. Cred că scoaterea notelor de la aceste obiecte este binevenită pentru elevi”.
În ceea ce privește punerea în practică a noului plan cadru, am discutat cu Iulia Pancu, șefa Direcției Educație. Dânsa ne-a explicat că și până acum au existat anumite discipline obligatorii și altele opționale, doar că în prezent se intenționează să se micșoreze numărul celor obligatorii și să se mărească numărul celor opționale, anume pentru treapta liceală. „Acest nou plan a fost experimentat deja în câteva raioane din țară, pentru a se analiza funcționalitatea acestuia, s-a examinat ce este bine și ce ar mai trebui de ajustat. Totuși anul acesta noi mergem cu planul cadru care l-am avut și până acum, iar din anul viitor, vom vedea deja ce va fi, dacă se vor implementa sau nu aceste schimbări, rămâne de văzut”, a mai adăugat șefa direcției, abținându-se să confirme, dacă noul program cadru va fi s-au nu implementat în anul de studiu 2018-2019.
Totuși Iulia Pancu s-a pronunțat într-o altă chestiune și anume la unele intenții ale Direcției Educație. Este vorba despre planificarea redeschiderii gimnaziului la Buzduganii de Sus. „Sperăm ca în anul 2018 să ne reușească de a redeschide acest gimnaziu. Avem susținerea primăriei și a președintei raionului. Acolo chiar este necesar, sunt circa 90 de copii, care sunt aduși zilnic la instituțiile din oraș, în condițiile în care în raion avem gimnazii care funcționează și cu 80 de copii. În acest sens vom porni deja procedura pentru formarea colectivului și totodată pentru a discuta și cu părinții”, a mai conchis șefa Direcției Educație.