De la începutul anului 2019 s-au produs 6 accidente rutiere cu implicarea minorilor în raionul Ungheni, potrivit unor date remise redacției noastre de către Inspectoratul de Poliție Ungheni. Din fericire, acestea s-au soldat doar cu traumatisme. Pentru ca să fie evitate situații de genul acesta sau chiar mai nefericite, filiala Ungheni a Uniunii Conducătorilor Auto, Direcția Educație, Inspectoratul de Poliție Ungheni și, mai nou, AO „Bunicii Grijulii” organizează deja al doilea an ore de educație rutieră elevilor din școli. Se pune accent ca principalii beneficiari să fie elevii din clasele a IV-a până la a VI-a. Instruirile se desfășoară în fiecare vineri între orele 12.00-15.00 la Orășelul copiilor din municipiul Ungheni.
Noi am asistat la una din orele de instrucție. De fapt, aceasta era neplanificată. Administrația grădiniței „Licurici” din municipiul Ungheni a venit cu propunerea către organizatori ca și copiii de aici să beneficieze de o așa instruire. Potrivit educatoarei Aliona Popovici, la lecție au participat trei grupe de copii cu vârsta între 5-7 ani. Aceștia îl ascultau cu mare atenție pe Igor Cazîlu, profesor de siguranță rutieră, și îi răspundeau cu promptitudine la anumite întrebări despre unele reguli de circulație, semn că ei le cunoșteau, fapt confirmat și de specialist, dar și de către educatoare. Aceasta ne-a spus că vorbesc cu micuții despre comportamentul în trafic, doar că la nivel teoretic. La modul practic au ales să o facă cu specialiști și în Orășelul copiilor, acolo unde sunt instalate toate indicatoarele și marcajele conform Regulamentului Circulației Rutiere.
Copiii nu fac greșeli în trafic – totul depinde de educație
Atunci când l-am întrebat pe Igor Cazîlu care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac copiii, acesta ne-a răspuns că, de fapt, ei nu fac greșeli în trafic – totul depinde de educația pe care o primesc, în primul rând, de la părinți, apoi la grădiniță, școală. „Este perioada când cei mici își formează niște deprinderi, care ulterior devin comportamente. Aici vorbim și despre cele din traficul rutier. Educația lor în ceea ce privește regulile de circulație rutieră impuse de legislație pietonilor și vehiculelor trebuie cunoscute și respectate cu responsabilitate, ca pe niște lucruri firești”, specifică acesta. Prima și cea mai gravă greșeală a părinților e că ei nu îi iau de mână pe copii, atunci când merg spre grădiniță sau școală. Iar în cazul în care unii fac lucrul acesta, greșesc că îi duc pe partea stângă, fiind expuși unui mare risc de a nimeri în vreun accident rutier, pentru că se află dinspre carosabil” ne explică din greșelile pe care le fac părinții profesorul de siguranță rutieră.
Interlocutorul nostru s-a referit și la importanța elementelor reflectorizante în vestimentația unui mic pieton. „Acum e perioada când se întunecă mai repede. Dacă acesta va purta elementele respective, atunci șoferul îl va vedea de la distanța aproximativă de 120 de metri. În cazul în care copilul nu le poartă, conducătorul auto îl va observa vag până la vreo 20-25 de metri și practic nicicum după. La viteza de 60 km/h, acești 20 de metri sunt parcurși într-o secundă. Mulți șoferi nici nu reușesc să reacționeze”, ne specifică specialistul.
Un alt aspect, la fel de important – transportul copiilor în automobile. „Mulți părinți iau copiii pe bancheta din față a mașinii, lucru categoric interzis. Și nici scaunele auto nu sunt un accesoriu prezent în automobile, iar aceasta e mai regretabil”, a specificat Igor Cazîlu.
„Unii părinți mai au obiceiul să oprească chiar pe trecerea pentru pietoni sau în fața ei la o distanță mai mică de 5 metri, coborând copiii sau aşteptându-i să iasă de la şcoală. Cel mai frecvent acest lucru se observă în fața Școlii Primare „Spiridon Vangheli”, ne spune sursa citată.
Educația rutieră – un curs necesar în școli
La sfârșitul discuției noastre Igor Cazîlu și-a exprimat dorința ca educația rutieră să fie introdusă ca și curs în programa școlară. „Eu am avut mereu o dorință – educația rutieră a copiilor să fie inclusă în programă, cel puțin câteva ore pe an, adică să fie opțional. La orele de educație rutieră elevii vor avea posibilitatea de a învăța nu numai reguli rutiere generale, dar pot fi atenționați asupra unor detalii specifice anumitor localități și care ar preveni situații rutiere neplăcute”, și-a argumentat opțiunea acesta.
În asentimentul specialistului aducem și noi o statistică: Norvegia a încheiat anul 2018 cu zero victime în rândul copiilor. Autoritățile de acolo au pus acest succes și pe seama educației rutiere în școli și a utilizării scaunelor pentru copii în mașină.
Reamintim cititorilor că un pieton care este lovit la viteza de 50 km/h (viteza maximă de circulație în localități) are 87% probabilitate de deces în urma impactului, iar în cazul unui copil acest procent e mai mare.