Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020 prevede o creștere cu peste 431 de milioane de lei planificată la nivelul asistenței medicale spitalicești. Majorarea constituie 11,5% față de suma aprobată pentru anul curent. Acest fapt va permite acoperirea financiară a mai multor cazuri tratate în cadrul programelor speciale – operații de cataractă, protezări ale articulațiilor mari, intervenții pe cord etc., transmite IPN.
Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină este prevăzută finanțarea unor noi programe speciale, și anume neuroradiologia intervențională, implantul cohlear la copii, tratamentul de tromboliză în bolile cerebrovasculare acute.
Pentru asistența medicală primară este planificată o creștere cu aproape 146 de milioane de lei sau cu 7% față de bugetul aprobat pe 2019. Majorarea respectivă va asigura inclusiv mai multe medicamente compensate. Cheltuielile destinate medicamentelor compensate au fost prevăzute în sumă de aproape 655 de milioane de lei, cu 10% mai mult față de suma aprobată pentru anul curent.
La nivelul asistenței medicale specializate de ambulatoriu sunt prevăzute mijloace financiare în creștere cu peste 216 milioane de lei sau cu 38,5%. Din acești bani urmează a fi finanțate mai multe dispozitive medicale de monitorizare a glicemiei la copii, medicamente și consumabile achitate suplimentar, servicii de intervenție timpurie, de la naștere până la trei ani, pentru copiii cu nevoi speciale, tulburări de dezvoltare și risc sporit, tratamentul de reabilitare a copiilor cu dizabilități neuro-locomotorii, servicii de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă etc.
Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă, precum și cea în formă procentuală din salariu și din alte recompense vor rămâne neschimbate. Prima în sumă fixă va constitui 4 056 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reducerile de 50%, 60% și 75%. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%, care vor fi achitate de către angajatori și angajați în cote egale a câte 4,5%.