La 1 decembrie s-au împlinit 101 ani de la Marea Unire a românilor din toate teritoriile lor. Prima zi de iarnă, cu soare și cu zâmbete de sărbătoare pentru cei care sunt români și gândesc românește.
La Chișinău și în alte centre s-a marcat prin diferite acțiuni această zi unicală în istoria tuturor românilor. La Ungheni, ”marii unioniști” nu au avut simțul și capacitatea de a organiza o acțiune dedicată zilei respective. S-au terminat alegerile pentru funcții, au dispărut și partidele unioniste cu așa numiți ”lideri” de conjunctură numai. Trebuie să zicem lucrurilor pe nume. O spun eu. Una din unioniste cu suflet și trup.
Torentul Unirii, început la Chișinău la 27 martie 1918, s-a desăvârșit pe deplin la 1 decembrie 1918 – Unirea tuturor românilor într-un singur stat unitar – România. ”Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni…”, aceste cuvinte scrise de Regina Maria ar trebui să devină crezul pentru fiecare dintre noi.
O bună parte din români, adevărați români, s-au adunat la Biserica Sf. Andrei din Ungheni, Mitropolia Basarabiei, nu pentru postare pe Facebook, ci la o liturghie de Te-Deum cu ocazia a 101 ani de la Marea Unire, sub egida preoților Dănuț Chirilă și Ștefan Bârsan. Cu mare evlavie s-au pomenit numele celor înscriși pe vecie pe Altarul Marii Uniri de la 1918: C. Ctere, Ion Pelivan, Ion Inculeț, P. Halippa, dar și cei din părțile Ungheniului – Petru Cazacu, Alexandru Groapă, Ignatie Budișteanu ș.a. Frumosul și emotivul Te-Deum s-a finalizat cu imnul tuturor românilor – ”Deșteaptă-te, române”. În toate timpurile Credința a salvat România.