De la ploile cu grindină care pe 18 iunie curent s-au abătut peste mai multe localităţi din raionul Ungheni au avut de suferit şi patru familii din Bumbăta, care au rămas fără animale după ce acestea ar fi pierit fiind electrocutate.
Potrivit sătenilor, liniile de înaltă tensiune au fost rupte de vânt şi au căzut peste cinci vaci, care au pierit pe loc. Ei dau vina nu doar pe vântul năprasnic, dar şi pe lucrul electricienilor care, din spusele lor, ar fi fost efectuat necalitativ. „Cu doi ani în urmă, acelaşi fir s-a rupt, iar eu am solicitat intervenţia electricienilor de la „RED-Nord”. Probabil că munca nu a fost îndeplinită calitativ de s-a rupt acum iarăşi firul”, e de părere Ecaterina Cersac, vaca căreia a fost electrocutată în acea zi. Femeia spune că laptele este la mare căutare în familia sa, pe care îl beau cu plăcere nepoţeii.
O altă familie, Păduraru, a pierdut în acea zi două vaci. „Era unica sursă de existenţă pentru familia aceasta. E din categoria celor social-vulnerabile. E o mare tragedie pentru ei”, a subliniat secretara Consiliului local, Svetlana Botnari. Dânsa a comunicat că în anul trecut, în localitatea cu pricina alte două vaci ar fi pierit fiind electrocutate, după ce au călcat pe un fir electric rupt de vântul puternic.
Cele patru familii din Bumbăta s-au adresat mai multor instanţe pentru a fi ajutaţi, despăgubiţi. Au adresat cerere şi la SA „RED-Nord”, filiala Ungheni, unde însă li s-a spus că este puţin probabil să li se acorde vreun ajutor. „Doar dacă ne vor acţiona în judecată, iar apoi se va stabili că trebuie să achităm careva compensaţii”, a concretizat Valeriu Calmaţui, directorul filialei. După părerea lui, în acea zi s-a întâmplat o situaţie excepţională, iar compania nu poartă vreo vină. „Dimpotrivă, sătenii trebuie să fie mai atenţi pe unde calcă după ce au avut loc furtuni, ploi puternice. Totodată şi să cureţe copacii din zona de protecţie a liniilor de înaltă tensiune”, a subliniat Calmaţui. În privinţa cazului de electrocutare a vacilor produs în anul trecut, dânsul comunică că acesta se află pe rol în instanţa de judecată.
Miercurea trecută, la Consiliul Raional Ungheni a avut loc şedinţa Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale. S-a examinat şi cazul de electrocutare a vacilor din satul Bumbăta. Preşedinta raionului, Ludmila Guzun, a subliniat că familiile vor fi despăgubite parţial. Adică, dacă o vacă este evaluată la 10-12 mii de lei, atunci pătimiţilor li se va acorda jumătate din această sumă. S-a propus ca celor patru familii să li se achite din fondul raional de rezervă, pentru fiecare vacă electrocutată, câte 5 mii de lei. Din aceşti bani, păgubiţii vor putea procura un viţel sau o viţică. Preşedinta a afirmat că la moment fondul constituie circa 250000 de lei şi nu se cunoaşte ce alte calamităţi s-ar putea produce până la sfârşitul anului curent.
Fiecărei persoane păgubite i se va transfera suma menţionată, iar responsabilii din cadrul primăriei din localitate vor avea grijă ca banii să fie cheltuiţi conform destinaţiei – adică să fie cumpărată o vacă sau o viţică.