În țara noastră a intrat deja în uz expresia „salarii, pensii ca în Moldova, prețurile ca în Europa”. Pe alocuri prețurile au luat-o într-atât razna că am depășit nivelul european. Numai la salarii și pensii – nu. Se încearcă din partea noilor guvernanți să redreseze situația, dar deja vine peste noi criza economică mondială și iar bietul moldovean nu mai simte această majorare de pensie.
Cât privește creșterile de până acum, în special la legume și fructe în plin sezon al lor, cauzele niciodată nu au fost explicate pe deplin și pe înțelesul bietului om muritor, care lasă sute de lei pe la magazin și piață. De cele mai multe ori ni se „aruncă” argumentul că prețul la motorină și benzină ar crește și de aceea totul se majorează. Doar că este o excepție – creșterile vertiginoase ale prețurilor la produsele agricole s-au atestat chiar și atunci când pe piața mondială carburanții înregistrau scăderi.
O altă explicație e cea a comercianților, a precupeților precum că producătorul ar fi ridicat prețul la marfă. Dar tot fără temei este, pentru că bietul țăran își vinde, ceea ce muncește cu trudă și sudoare, tot pe bănuți, care nu acoperă minimul de cheltuieli suportate pentru prelucrarea pământului.
Întrebarea rămâne: cine se face responsabil de aceste scumpiri? De ce cum se face o indexare la pensie sau se majorează cu câteva biete procente salariul minim explodează și prețurile la produse? De ani de zile durează asta și nu se ia nicio atitudine. Constantin Rotaru, jurnalist la Gazeta Satelor, nota într-un editorial de-al său: „Se întâmplă astfel, fiindcă până în prezent, nimeni în structurile de stat nu și-a pus scopul să studieze modalitatea de formare a prețurilor, să determine costurile reale pe produse aparte și să identifice astfel adevărata cauză de creștere a prețurilor”.
Tot se vorbește de reforme, de plafonare a prețurilor, termeni și expresii care nu le spun nimic cetățenilor simpli, ceea ce înțelege moldoveanul că la fiecare indexare și majorare de salariu rămâne cu tot mai puțini bani în buzunar. În rezultat, marea majoritatea a populației Republicii Moldova e tot mai săracă și săracă, iar o altă parte se îmbogățește peste noapte. De fapt, sunt cei care manipulează piața prețurilor în țara noastră – proprietarii sau șefii rețelelor de colectare sau de procesare a produselor agricole, a magazinelor alimentare și a piețelor agricole.
Autoritățile, cei care sunt responsabili de siguranța noastră, ar trebui să revadă modalitatea de stabilire a prețurilor ca să simțim că trăim în condiții decente în Republica Moldova.