Mai mulți agricultori din satele Chirileni și Bușila sunt într-o situație dificilă. Aceștia nu își pot iriga legumele, pe care le cresc în sere. Seceta din ultimii ani a dus la secarea izvoarelor existente în aceste sate. Spre exemplu, legumicultorii din Chirileni ne-au spus că iazul de la intrare în localitate seacă pe zi ce trece, nivelul lui la moment este de 20 cm, iar apa de acolo mai este sărată și nu se poate de folosit pentru udarea plantelor.
O șansă de redresare a situației precare în care s-au pomenit ar fi apeductul Zagarancea-Cornești.
Cheltuieli de mii de lei pentru transportul apei
În loc să se ocupe de vânzări și lucrări în seră legumicultorii din Chirileni o bună parte din zi o acordă transportului de apă de la un iaz ce se află la peste 7 kilometri. Cheltuielile zilnice se ridică la mii de lei, luând în calcul pomparea și transportul. „Ca să practic un așa gen de agricultură am nevoie de multă apă, din cauza secetei izvoarele din sat seacă. Avem două fântâni, dar nu îmi ajunge apa de aici pentru a uda legumele din sera pe care o dețin. O alternativă ar fi apa din Prut. S-au investit o mulțime de bani (Nota redacției: Agentul economic se referă la apeductul Zagarancea-Cornești) și rezultatul întârzie să apară. Apa din iazul de la marginea satului nu corespunde cerințelor sanitare. Sunt nevoit să aduc apă de la un iaz din apropiere, tehnica cu care fac asta nu corespunde drumurilor publice, deseori sunt amendat de agenții de patrulare”, ne menționează Nicolae Strungaru, agent economic din Chirileni. Virginia Vladei, o altă proprietară de sere din Chirileni, ne spune că din cauza lipsei de apă va fi nevoită să își închidă mica afacere. „La moment problema stringentă este lipsa apei. Eu am angajați. Cum să le achit salariul, dacă nu am ce vinde, pentru că legumele se usucă din cauza insuficienței de apă? Cu regret o spun, sunt pe cale să închid afacerea. Acum lucrăm pentru supraviețuire. Am ajuns să scot pelicula de pe seră, plantele nu mai au șanse să supraviețuiască”, precizează aceasta.
Cinci președinți de raion și apeductul nu e finalizat
Între timp, Iurie Stoica, primarul satului Chirileni, ne spune că din 2007, de când a fost ales în calitate de primar, s-au schimbat cinci președinți de raion, iar proiectul de apeduct Zagarancea – Cornești încă nu s-a finalizat. „La moment apa este adusă până în sat, lucrările s-au oprit, fiindcă firma care construia nu a găsit limbaj comun cu Consiliul Raional” explică acesta. În continuare el ne spune că agenții economici din localitate au venit cu plângeri la el, precum că nu se implică. „Eu le-am comunicat de nenumărate ori că anunț conducerea raionului despre această problemă. Poate cuiva îi este convenabil să importe produse, păcat însă că noi aici am investit și măcar să salvăm ce avem”, a specificat edilul.
Problema apei este simțită și în satul Bușila
Contactat de noi Igor Vîrlan, primarul satului Bușila, a specificat că în localitate sunt trei agenți economici, ce își desfășoară activitatea în agricultură și doi antreprenori în domeniul zootehnic. „În prezent locuitorii din Bușila au apă, dar dacă am permite accesul total la apă pentru agricultori și fermieri (Nota red: Agenților economici li se limitează accesul) ceilalți consumatori ar putea apărea probleme”, a mai declarat Igor Vîrlan. Edilul e de părerea, ca și colegul său de la Chirileni, că rezolvarea problemei insuficienței de apă din localitatea pe care o conduce ar fi apeductul Zagarancea-Cornești. „Acesta a început să se construiască acum multă vreme, dar s-a stopat. Noi ne dorim deblocarea proiectului. După timpurile secetoase de azi nu vrem să admitem o situație mai critică. Ne dorim cu toții să putem utiliza apeductul”, a specificat Igor Vîrlan.
Soluție temporară pentru agricultorii din Chirileni
În rezultat, aceștia s-au adresat pentru ajutor la Consiliul Raional Ungheni. Vasile Lupu, vicepreședintele raionului, după discuția cu sătenii în biroul de la sediul Consiliului Raional Ungheni, a întreprins o vizită în teritoriu. Contactat de noi acesta a relatat că la Bușila tehnic este posibil de utilizat apeductul (nota redacției: discuția a avut loc pe data de 29 iunie). „Însă la Chirileni este o problemă, nu sunt construite cele două bazine de acumulare. Am identificat o soluție, avem nevoie de circa 50 metri de țeavă ca să facem o conexiune directă.
Cred că în 15 zile rezolvăm problema și la Chirileni. Urmează să facem un deviz de cheltuieli să aflăm de câți bani avem nevoie. O să cerem și sprijinul primăriilor în caz că nu găsim suficiente resurse financiare. Am discutat cu agentul economic responsabil de proiect. I-am adus la cunoștință problema agricultorilor, ei ne-au permis temporar să utilizăm apa doar pe perioada în care agricultorii au nevoie”, a mai menționat acesta. Vasile Lupu a mai adăugat că aceasta nu va fi filtrată și nu se va poate de utilizat în alimentație, doar la irigare și la animale.
Potrivit platformei „Agenției Achiziții Publice” în anul 2018 Consiliul Raional Ungheni a semnat un contract de achiziție în sumă de peste 2,5 milioane de lei cu firma „Varincom” SRL, ce își are sediul în municipiul Chișinău, pentru efectuarea lucrărilor de construcție a apeductului de grup spre satele Bușila, Chirileni, Todirești și Grăseni. La un an distanță a urmat un alt contract adițional de majorare în sumă de 2,6 milioane lei.
Susținerea voastră ne este vitală!
Dacă te vei abona la „Unghiul”, vei susține direct un produs local, iar asta ne va ajuta să fim mai buni și să evoluăm, pentru că ne dorim să acoperim toate evenimentele din raion.