Andreea Bujor este unica elevă din raionul Ungheni, care a luat nota 10 pe linie la examenele de bacalaureat. Studiile liceale le-a făcut la LT „Vasile Alecsandri” din municipiul Ungheni. Este tânăra, care nu prea stă pe rețelele de socializare, a învățat sistematic de aceea are rezultate remarcabile. Va face inginerie în Franța. Pasiunea vine de la tatăl și bunicul ei, care tot au îmbrățișat acest domeniu. Dragostea de matematică vine de la bunica care este profesoară de matematică. Este pasionată de rachete și pe viitor vrea să construiască un aparat, ce va contribui la salvarea de vieți omenești.
— Ce emoții ai avut când ai văzut rezultatele?
— Chiar nu m-am așteptat să am 10 la română. Pentru mine româna e mai dificilă decât matematica. Succesul se datorează profesoarei mele de română, doamna Vera Burlacu. Știi, din cele observate elevii, care au avut note de cinci s-au bucurat mai mult. La matematică nu a fost un șoc, chiar mă așteptam la rezultatul dat.
— Pregătirea pentru bacalaureat și ce trebuie să faci ca să ai „10” pe linie?
— Nu am avut o perioadă anume în care să spun că, uite, eu mă pregătesc de BAC. Sistematic m-am pregătit de lecții. La matematică munceam mult pentru olimpiadă. Pentru mine nu a fost că eu într-a XII-a mă apuc să învăț pentru BAC, a fost un lucru care l-am făcut în permanență și consider că asta e cheia succesului pentru fiecare elev. Totuși, am utilizat și acele caiete specializate de pregătire pentru BAC, am descărcat și testele din anii precedenți. Ca să ai zece trebuie să îți alegi obiectul care îți place. Pe parcursul anilor să nu scapi temele pentru acasă. Dacă înveți sistematic, când ajungi în clasa a XII-a ai competențele necesare pentru a obține un rezultat bun.
— Te-ai dus cu mai puține emoții la examene știind că deja ai două note de 10 din oficiu?
— Sigur, am avut o diferență între examene de o săptămână. Când colegii mei susțineau proba de examen la alegere eu deja eram în Irlanda într-o călătorie cu Erasmus+ (programul UE pentru educație, formare, tineret și sport în Europa).
— De ce inginerie în Lyon, Franța și nu inginerie la Universitatea Tehnică din Chișinău?
— Vreau să cunosc un sistem educațional nou, metode noi, o lume nouă. Așa este firea mea – însetată să aflu lucruri noi, să ies din zona de confort. Eu în Franța am fost admisă încă din februarie. Am avut nevoie de media celor 3 ani de liceu, scrisori de recomandare, de intenție. Eu mereu am vrut să devin un cercetător științific. De mică îs pasionată de avioane, rachete, vreau să înțeleg cum lucrează ele, vreau să înțeleg fenomenele naturii. În viitor sper să construiesc ceva, să fac parte dintr-o echipă ce creează un aparat ce va salva vieți. În linii generale ador tehnica. Iar Moldova nu știu dacă poate să-mi ofere toate astea, de aceea am ales Franța.
— Tu ai spus că vrei să experimentezi sisteme noi de învățare. În Moldova se vorbește despre reformarea învățământului superior, avem o conducere pro-europeană, statut de țară candidat în UE. Toate acestea nu te motivează să rămâi?
— Sincer? Nu. Nu știu ce ar trebui să se întâmple ca să susțin ideea „eu rămân în Moldova”. Am fost în SUA la un program de studii, am călătorit mult. Îmi plac lucrurile noi, eu îs obișnuită cu tot ce se întâmplă aici, vreau o experiență aparte într-o altă țară.
— Dorința de a face inginerie de unde vine?
— Tata a studiat inginerie aeronautică la București, bunica este profesoară de matematică, unul dintre bunei este inginer electric, celălalt a fost medic. Eu am fost înconjurată de știință. Când eram mică majoritatea timpului eram la bunica împreună cu ea lucram la matematică, era o plăcere. Așa a apărut dragostea mea față de acest obiect. Științele sunt, de fapt, matematică aplicată, iar dacă nu pricepi în ea nu poți avansa în știință. Bunica a aprins o scânteie în mine.
— Ce alte activității mai practici, cu siguranță nu înveți în continuu te mai și distrezi?
— Eu cânt la chitară, am terminat Școala de Muzică Ungheni. Am ales acest instrument, pentru că am vrut să fiu rocker. O dorință de a mea din clasele primare, dar cu timpul am realizat că chestia asta nu e ceva important. Pasiunea de știință a dominat. Din când în când mai cânt.
— Tu ai luat locul întâi la concursul internațional de eseuri „Gutuia de Aur”. Pe lângă pasiunea pentru matematică, îți place și să scrii?
— Îmi place să scriu, dar nu văd asta ca o ocupație de bază. Poate în viitor voi avea un blog legat de științe, unde voi publica articole și noutăți științifice. Ador să analizez diferite subiecte amănunțit, fiecare cuvânt în parte. Eu susțin argumentele solide și bine documentate.
— Ce mesaj ai pentru viitorii absolvenți?
— Mulți ajung în a XII-a și nu știu ce să facă. Unii decid unde să plece după ce văd rezultatele la BAC. Eu de mult am știut unde mă duc și ce vreau să fac. Ei nu se cunosc pe ei, nu știu ce le place, nu-și cunosc competențele. Un sfat ar fi să experimenteze tot mai mult și să nu le fie frică să încerce lucruri noi. Este important să te cunoști pe tine însuți.