După ce am citit zilele trecute ce sentință au primit cei care au desenat pe nisip schema tentativei de omor asupra unui politician din Moldova, care nu deține nicio funcție de stat, am zis că gata, nu-i mai permit copilului meu să se mai joace în nisip. Mă gândesc că ar putea fi pedepsit pentru asta și încă foarte dur de către organele de stat.
Cum, Doamne, să primească douăzeci de ani de pușcărie pentru o joacă în nisip? Oare chiar atât de naivi ne cred justițiarii noștri, când ne spun prin presă că cei care au gândit o tentativă de omor au făcut-o în nisip?! Iar eu credeam că nicio crimă planificată nu se face în nisip, mai cu seamă asupra unui politician.
Dar, pe mine altceva mă nedumerește. Cum sunt făcute legile la noi? Unul care și-a ucis în bătaie soția și mama propriului copil în vârstă de doar 8 ani primește 9 ani de pușcărie, un alt bărbat – 11 ani pentru că și-a ucis copilul care, chipurile, nu ar fi dat apă și mâncare animalelor. Și exemple din astea sunt cu duiumul, din păcate.
Nu mă bucură tentativa de omor și cu atât mai mult crimele cu sânge rece și totuși crima e faptul împlinit și merită o mai mare pedeapsă decât o tentativă, așa cred eu, umilul cetățean. Dar iată oamenii legii consideră altfel. Toate acestea mă fac să cred că numărul de crime săvârșite va crește, fiindcă se dă o sentință ușoară în comparație cu cele primite când doar se încearcă să se săvârșească.
Mă mai gândesc eu, un om fără studii juridice, la un alt caz de tentativă de omor, săvârșită asupra unui simplu muritor. Victimei i s-ar fi adus la cunoștință că agresorul nu va fi închis din cauza că instituțiile penitenciare din țară sunt supraaglomerate cu asemenea infractori. Atunci cum s-a ajuns că cei care doar au pus la cale ideea de a-l ucide pe un politician, în nisip, să-și ispășească pedeapsa în penitenciar? Oare nu suntem toți egali în fața legii?
Aș avea o recomandare pentru cei care fac dreptatea care, de altfel, e una datând de la moși-strămoși, cu o mică parafrazare: „Stați strâmb și judecați drept, stimabililor!”.