Începutul anului a debutat tragic pentru unele familii din raionul Ungheni. În primele zile ale lunii ianuarie au fost înregistrate 8 cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon şi 2 cazuri de hipotermie. Majoritatea celor care au avut de suferit sunt persoane cu vârstă înaintată şi familii vulnerabile.Potrivit lui Mihai Strat, inspector superior Secţia Apărare Împotriva Incendiilor la Direcţia Situaţii Excepţionale (DSE), odată cu răcirea vremii au informat cetăţenii despre măsurile de prevenitre a incendiilor în sectorul locativ. Chiar şi aşa cazurile nefaste s-au produs. Pe 6 ianuarie, în satul Buşila a izbucnit un incendiu în gospodăria unui bărbat de 94 de ani. Acesta s-a intoxicat cu monoxid de carbon, cadavrul fiind depistat ulterior. Incendiul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobei de încălzit. Pe 8 ianuarie, la Zagarancea a fost depistat cadavrul unui alt bărbat, degerat, într-o casă părăsită.
Interlocutorul spune că în majoritatea cazurilor oamenii îşi pun viaţa în pericol atunci când exploatează soba, având crăpături în ea, aşa cum s-a întâmplat în casa unei familii din Sineşti, în care cresc 9 copii. Totodată şi în Măgurele, în gospodăria unui sătean s-a depistat soba este construită cu defecţiuni şi elimină gaze în încăperile locuibile. Inspectorul zice că pentru prevenirea cazurilor de incendiu sau hipotermie ar trebui să se implice şi restul actorilor din societate, inclusiv primarul, asistentul social, iar familiile vulnerabile, bătrânii singuratici să fie ţinuţi la control.
Mihai Strat reaminteşte regulile de bază la prevenirea incendiilor: „Populaţia trebuie să verifice sobele aprinse, să nu utilizeze pentru aprinderea focului lichidele inflamabile, să nu utilizeze canalele de gaze sau ventilare în calitate de coş de fum, să nu închidă canalele de evacuare a fumului, să evite supraîncălzirea sobelor, să ţina orice obiect uşor inflamabil la o distanţă de cel puţin 30 cm de sobă”.
Totodată în această perioadă, din cauza vremii nefavorabile, trebuie verificate şi subsolurile blocurilor locative, unde înnoptează persoanele fără adăpost. Potrivit specialistului, aceştia aprind focul în subsoluri, astfel există pericolul de izbucnire a incendiului. În acest sens, Mihai Sârbu accentuează că locatarii sunt responsabili de subsol, care trebuie izolat cu gratii sau uşă, astfel încât să îngrădească accesul persoanelor străine.