Premierul Ion Chicu a atenţionat cetăţenii că pe teritoriul ţării, la fel ca şi pe plan global, sunt înregistrate multe cazuri de COVID-19 şi atenţionează că acestea vor mai creşte în perioada următoare, până când vor fi vizibile efectele măsurilor aprobate la ultima ședință CNESP. După ședința de luni în format trilateral: președinte, președinte de Parlament și premier, Ion Chicu a declarat că, la etapa actuală, situaţia în sistemul medical este destul de complicată, locuri în spitale practic nu mai sunt. Săptămâna curentă vor fi asigurate încă câteva zeci de locuri în câteva instituţii medicale. Cea mai mare problemă, spune Ion Chicu, este lipsa de personal medical, transmite IPN.
„Am mobilizat şi studenţii de la medicină, şi rezidenţiatul şi toate rezervele. Mai departe, spaţii putem identificat, putem identifica paturi, putem identifica echipament, dar oameni mai mulţi nu sunt. De aceea, mă adresez societăţii, să înţeleagă această constrângere şi să fim responsabili, să purtăm măşti, să ne conformăm. Vineri am aprobat acele restricţii, pe care eu le consider raţionale la etapa actuală. Ele nu restricţionează totalmente activitatea economică, dar pun nişte limite”, a remarcat premierul.
Premierul şi-a exprimat regretul în legătură cu suspendarea activităților concertistice, culturale şi teatrale şi a dat asigurări că oamenii de cultură care sunt angajați la stat vor continua să-și ridice salariul. Guvernul va încerca să-i susțină și pe cei care practică activitate artistică liberă.
Ion Chicu a mai spus că, săptămâna aceasta, planifică să participe la o şedinţă ONU cu privire la problemele generate de pandemie, unde va prezenta un raport al măsurilor îndeplinite şi vor fi exprimate acțiunile de mai departe.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis instituirea stării de urgență în sănătate publică, pe întreg teritoriul țării, între 30 noiembrie 2020 și 15 ianuarie 2021. Se interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. Nu este permisă prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură. Instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la ora 22.00. Și unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22.00 – 07.00. Printre măsurile obligatorii de control şi combatere a infecţiei COVID-19 se numără și purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul.