Vieți puse în pericol, traume, care țin oamenii în spital timp îndelungat, și, de multe ori, din păcate, chiar morți, pagube materiale de zeci de mii de lei, nervi pierduți. Toate acestea se întâmplă la intersecțiile de străzi.
Conform declarațiilor lui Sergiu Noroc, specialist documentare a accidentelor rutiere în cadrul Inspectoratului de Poliție al raionului Ungheni, cele mai periculoase intersecții de străzi sunt: Mihai Eminescu – Decebal, Mihai Eminescu – Vasile Lupu, Romană – Decebal.
Specialistul mai specifică că cea mai periculoasă este intersecția dintre străzile Decebal și Mihai Eminescu. „Chiar nu demult aici s-au înregistrat trei accidente soldate, din fericire, numai cu pagube materiale” a menționat Noroc. O cauză a numărului mare de accidente anume pe această porțiune ar fi vizibilitatea redusă din cauza parcării din preajmă. În opinia lui Sergiu Noroc, soluția ar fi plasarea unei oglinzi rutiere în apropiere de răstignirea de la colțul străzii Mihai Eminescu cu Decebal, care ar da posibilitate conducătorului auto să vadă mai lesne dacă vine vreun autoturism dinspre strada Națională. Dânsul spune că au sesizat autoritățile municipale că e necesar să se instaleze acest indicator, dar, din păcate, răspunsul a fost negativ pe motiv că primăria nu ar dispune de resurse financiare.
Cristofor Codreanu, viceprimarul municipiului, contactat de noi, a declarat că parcarea în cauză a fost autorizată, dar din motiv că s-au efectuat lucrări de renovare a trotuarelor și în consecință distanța dintre aceste intersecții s-ar fi mărit. Astfel, parcarea a luat o altă formă. Dânsul a confirmat că specialistul de la poliție a venit cu propunerea de a instala o „oglindă rutieră”. Autoritățile sunt în căutarea unui astfel de indicator, dar și de identificarea resurselor financiare pentru a-l achiziționa.
Igor Cazâlu, profesor de siguranță rutieră la Uniunea Conducătorilor Auto (UCA), ne-a spus că o problemă ar fi anume indicatoarele. „Nu se respectă unele cerințe ale regulamentului cu privire la indicatoare. Cerințele minime chiar față de indicatorul „drum cu prioritate” în localități prevede că acesta trebuie să se repete înaintea fiecărei intersecții cu circulație nedirijată (nesemaforizată). Conducătorul se apropie de intersecție, dacă nu vede niciun indicator deja trebuie să gândească deductiv, în cazul indicatorului ”cedează trecerea” sau ”trecere fără oprire” urmează să se uite în stânga, în dreapta. În cazul celor cu circulație dirijată sau semaforizată, atunci problema constă în faptul că șoferii nu ar fi atenți și ignoră semnalul de interzicere a semaforului. Chiar dacă s-a conectat semnalul verde pentru pietoni, oricum aceștia încearcă să traverseze în mod cât mai rapid strada”, a specificat interlocutorul.
În continuare dânsul mai atenționează că problematice sunt și intersecțiile, unde se aplică „regula mânii drepte”. Intersecțiile cu circulație nedirijată, având o semnificație echivalentă. O parte din conducătorii auto cunosc, de exemplu, au întâlnit sau au învățat „regula mânii drepte”, când au condiții egale ambii șoferi și permisiunea concomitentă, dar nu știu cum să o aplice. Spre exemplu: intersecția străzilor Bălțeni și Scuterniceni (în forma literei „T”). Majoritatea conducătorilor auto care circulă pe str. Scuterniceni consideră că ei au prioritate, însă ambii au condiții egale la trafic. Acel care vine dinspre str. Bălțeni e obstacol pentru cel care vine dinspre Scuterniceni și acesta din urmă trebuie să-i cedeze trecerea, având obstacol în deapta”, explică profesorul.
Aceeași sursă a mai specificat un șir de alte probleme: – cea tehnică: str. Romană la intersecție cu Națională (în apropiere de mag. „Decor”) este repetarea semaforului. plus mai este și din acelea suspendate pe perimetrul dat. „Noi, cei de la UCA, am atras atenția că era o diferență de 5 secunde timpul de funcționare a lor, adică în aceeași direcție de mers. Responsabilii au înlăturat problema”, a afirmat Cazâlu. Apoi dânsul a menționat și indicatoarele uzate sau chiar vandalizate. Mai există și problema intensificării traficului, în special în zilele de joi și duminică când activează piața agroalimentară.
Ambii specialiști, Sergiu Noroc și Igor Cazâlu, au susținut că una din cele mai importante chestiuni ar fi imprudența conducătorilor auto în trafic.
Atunci când au fost instalate indicatoarele rutiere în orașul Ungheni nu ar fi participat niciun profesor de siguranță rutieră sau reprezentant de la Inspectoratul de Poliție. Sergiu Noroc a declarat însă că în viitorul apropiat autoritățile publice locale vor constitui un grup de lucru pentru a revizui amplasarea indicatoarelor rutiere.
Alte intersecții periculoase: străzile Romană – B. P. Hasdeu, Romană – Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare – Unghiului, Națională – Vasile Alecsandri