Fiecare om în viață se naște cu calitățile sale, fiecare om devine o personalitate dacă conștiincios muncește asupra Eu-lui său. Valoarea unei persoane se măsoară și prin felul în care îi tratează pe cei din jur. Tuturor ne place să fim înțeleși, acceptați și respectați, însă uneori din imprudență, sau din rea-voință ofensăm, blamăm, sau nu-i apreciem pe cei din jur. Un cuvânt acid, o privire tăioasă, un gest necalculat, uneori ne demoralizează sau ne dezarmează pentru a privi cu seninătate înainte.
Important este să nu călcăm pe greble ce duc la disensiuni, ură și neacceptare. Așa cum fiecare suntem diferiți prin felul nostru de a fi și gândi, acceptarea face diferența, căci unul e bun prin ceva inedit, altul este irepetabil prin calitățile și competențele pe care le posedă. În acest fel oamenii se inspiră și se completează reciproc. E bine să fim înțelegători, toleranți și compatibili pentru a convețui și a ajunge la acel consens, atât de necesar fiecăruia din noi.
Napoleon Hill spunea următoarele: „Intoleranța și lipsa compasiunii reprezintă unul dintre blestemele lumii actuale. Dacă omenirea ar fi tolerantă, războaiele nu ar fi afectat lumea. De aceea este important să învățăm lecția toleranței și a compasiunii”.
Toleranța, de fapt, înseamnă să accepți uneori că oamenii acționează diferit față de tine, în sensul bun al comportamentului său. Se spune că dacă toți ar gândi și ar acționa la fel, probabil s-ar pierde mult din noutatea și frumusețea vieții. În același timp, acceptarea diferențelor ne ajută pe fiecare din noi să ne lărgim orizonturile, să învățăm lucruri noi și să evoluăm.
Potrivit specialiștilor în materie de psihologie, singura situație în care este recomandat să renunțăm la unele concepții ale noastre, este atunci când acestea se opun drumului nostru spre dezvoltare, fericire și împlinire.
Deci să ne păstrăm deschise, unii față de ceilalți, înțelegerea, acceptarea și respectul, calități ce ne permit a fi mai buni, mai receptivi și mai productivi.