Cu regret constat că despre fenomenul alinierii la standardele europene se vorbește doar atunci, când este vorba de vreun proiect din care s-ar mai trage câțiva lei pe sub mânecă. În celelalte cazuri se profită la maxim de standardele moldovenești, care-ți dau posibilitatea să fii ”descurcăreț” și să ai de toate profitând de o funcție care îți permite multe.
Stau și mă întreb acum, oare de ce la Autoritatea Națională de Integritate, cea care ar trebui să verifice și să oblige demnitarii și funcționarii publici să-și facă publice declarațiile de avere, lucrurile se tot tărăgănează? De ce nu se aliniază și în această privință standardelor europene și să ia un exemplu de la România. Până la urmă, sunt ţări care au probleme comune, mentalităţi comune și mecanisme de control comune. Astăzi în România ANI activează ca o instituție performantă, la noi ANI a rămas suspendată undeva în aer. De doi ani tot stăm în regim de așteptare ba din lipsă de conducere, ba din lipsa inspectorilor, ba din lipsa de voință politică.
Care sunt consecințele? După 31 martie, data-limită de depunere a acestor declarații, site-ul care ar fi trebuit să le găzduiască încă ”sună” a gol, mai mult decât atât, din cele 58000 declarații depuse peste 4200 ar fi eronate. Cu siguranță că acest număr este mult mai mare, doar că nu le ajung nici inspectori să le verifice, cu atât mai puțin să le compare cu anii precedenți.
Într-o scurtă analiză făcută pe raionul Ungheni aproape jumătate din funcționarii publici, primari, viceprimari și vicepreședinți nu și-ar fi onorat obligațiunile. Și mai grav este faptul că nici măcar din cei care le-au completat nu au respectat condițiile impuse, iar din cele 8 rubrici și mai multe câmpuri, ei au completat doar 4-5 și acelea cu date eronate. Spre exemplu, făcând o comparație a veniturilor de la un an la altul, depistăm că unii funcționari au scăpat peste noapte de credite destul de consistente, deși veniturile anuale nu le-ar fi permis acest lucru, pe când creditele urmau a fi achitate într-o perioadă mult mai îndelungată.
Unde este autoritatea să-i verifice? De aproape doi ani își tot caută inspectori, care după cum se spune ar avea și ei multe condiții de îndeplinit și nu se încadrează așa orișicare. În acest ritm vom mai stagna încă mulți ani înainte, iar demnitarii noștri vor dormi liniștiți noaptea, căci dacă nu are cine să verifice declarațiile, șansele sunt de la minime spre nule să-i mai tragă cineva la răspundere în conformitate cu prevederile Codului Contravențional ce presupune amenzi de la 30 până la 90 de unități convenționale (1500-4500 lei) sau chiar eliberarea din funcție.