„De curând, fiica mea Valeria a depus actele la programul Pare 1+1, ea fiind plecată de acasă de 6 ani, se gândeşte să revină, vrea să investească în oraşul natal, să construiască o florărie modernă ca în Frankfurt. Din păcate, vedem că acasă lucrurile cu greu se schimbă. În domeniul afacerii pe care vrea să o iniţieze fiica mea, văd de 15 ani aceeaşi situaţie. Florarii aşa şi stau în drum, în centrul oraşului. Cine se face vinovat de această situaţie? De fapt, nu vânzătorii sunt de vină, în opinia mea. Au şi ei familii care trebuiesc îngrijite. Însă de ce nu se poate de organizat această activitate astfel, încât să fie legală. Posibil, că cineva şi activează cu acte în regulă”, este un fragment din scrisoarea, pe care Eleonora Ciobanu a expediat-o pe adresa electronică a ziarului.
Am solicitat un răspuns din partea primarului de Ungheni, Alexandru Ambros. Edilul a salutat iniţiativa Valeriei de a iniţia o afacere în oraşul său natal şi a spus că ea se poate adresa la primărie, pentru a primi consultare în acest sens. În privinţa activităţii florarilor din localitate, primarul are unele observații.
Dânsul menţionează: „Aceştia trebuie să înţeleagă că fac o afacere şi că mai devreme sau mai târziu vor trebui să fie într-un regim mai avansat de activitate, civilizat, dar nu pe patentă, aşa cum e la moment”. Alexandru Ambros zice că a avut discuţii cu vânzătorii de flori din centrul oraşului, cărora li s-a propus să îşi schimbe locul de activitate, să amenajeze împreună un magazin de specialitate: „Le-am dat ca idee, am propus şi locaţia – un teren din scuar, unde se preconiza la demisol veceu, iar la etajul I – magazin de flori, dar deocamdată nu au acceptat propunerea. Florarii ar trebui să găsească o formă de compromis între ei, iar primăria îi va susţine”. Edilul spune că primăria nu îşi poate permite să facă investiţia, mai ales acum, când, potrivit dânsului, bugetul este auster. De aceea încurajează parteneriatul public-privat: „În asemenea situaţie se poate de desfăşurat o activitate comună, iar cei care vor dori să investească, ar beneficia de anumite facilităţi – să nu achite arenda, de exemplu”.
Responsabilii din cadrul primăriei spun că deocamdată acel teren nu a fost scos la licitaţie, deoarece nu sunt siguri că odată vândut, proprietarul nu va schimba destinaţia lui. Totodată ei au dat asigurări că se va reveni la această chestiune, doar că nu au concretizat când. Între timp, florarii continuă să vândă florile într-un loc neautorizat.