Îmi plac urările de bine și să le fac, dar și să le primesc. O fac din tot sufletul și cred cu dârzenie în cele urate. Cu părere de rău, o bună parte din moldoveni o spun doar de dragul unei complezențe, care se dovedește a fi false până la urmă.
Acest lucru l-am constatat în timpul unei plimbări pe străzile orașului Ungheni a doua zi după noaptea de revelion. Aproape la fiecare scară a blocurilor de locuit tronau mormane de coji de portocală. Pe sub unele balcoane stăteau vraiște sticle goale de șampanie, la altele – chiar murături. Cred că unghenenii mei au dorit să intre în noul an cu casele curate și de aceea au ales să le arunce, că doar acolo nu e proprietatea lor, bunul public e al altcuiva, numai nu al lor, ei nu plătesc din buzunarul lor impozitul din care se realizează lucrările de amenajare a curților sau a platformelor cu containere și de renovare a trotuarelor și drumurilor.
În nou an cu vechi deprinderi – casa curată, curtea, strada – în murdărie… De aceea urarea unora ca 2019 să fie mai bun, nu se va realiza, pentru că nu toți își doresc acest lucru. Iată, când o să se debaraseze de vechea mentalitate, atunci va fi bine, când o să treacă prin unii dintre dumneavoastră acea urare, nu vor mai fi curți (mă refer la blocuri) murdare și platforme cu containere cu gunoi, care dă pe dinafară, chiar dacă mai e loc pentru încă o sacoșă sau două până vine mașina să le golească. Nu o să mai trăiți sentimente contradictorii, când vine vorba de Moldova asta mică, unde fiecare al doilea om ți-e rudă sau cumătru.
„…dragoste – aici te-ai născut, aici ai crescut, aici ai studiat și ai cunoscut oameni remarcabili, aici ai o familie și o carieră…, milă – aici trăiesc oameni săraci lipiți pământului, rușine – aici unii ies la marșuri, proteste, mitinguri fără a ști de ce sau pentru ce, tot aici justiția e controversată, aici se mai adoptă legi fără a ține cont de popor și de alte structuri internaționale…”.
Mi-a plăcut ceea ce a zis Maria Luca (directoarea unei grădinițe din Ungheni) în felicitarea ei pentru ungheneni că schimbarea începe de la sine, de la fiecare dintre noi. Da, dacă vom începe de la noi, vom avea curățenia, care se pare a fi de ordinul fantasticului pentru moldoveni în plin secol al tehnologiilor moderne, iar dacă vom lăsa la o parte zicala „Capul plecat, sabia nu-l taie”, vom avea un stat cu adevărat de drept, un stat în care vom avea siguranță și stabilitate.