S-ar părea că nu ar mai trebui să fim surprinși de iarnă, dar, din anumite motive, în fiecare an o percepem așa, de parcă am vedea-o pentru prima dată. Știm foarte bine că sunt ninsori ca cea din 19 noiembrie trecut, care a doua zi s-a transformat în mocirlă. Au fost ani când oamenii în primele zile ale lui februarie începeau aratul, în alți ani ningea pe 7 mai peste merii în floare. Dar pe noi ne miră de fiecare dată că e ger puternic sau foarte cald, că zăpada este mare, că se topește repede, că ne va inunda.
Nici iarna curentă n-a fost o excepție în comparație cu altele. Ala Culicovschi, șefa stației meteorologice Cornești, afirmă că, în ceea ce privește cantitatea de precipitații, luna ianuarie, luând ultimii 10 ani, se află pe locul al doilea, cedând ușor în comparație cu perioada respectivă din anul 2010, când au căzut peste două norme lunare, ca și în acest an. Apropo, a fost secetos, dacă putem vorbi astfel despre prima lună a anului, ianuarie în 2011, 2012, 2015 și 2017. Ce-i drept, ianuarie a anului 2012 a fost compensat de decembrie anul precedent când în raion au căzut peste trei norme de precipitații.
Indicele de temperatură din ianuarie curent nu se deosebește aproape deloc de ultimii zece ani. În anii 2010 și 2011 au fost aproape +15 grade, spre deosebire de temperatura maximă din anul curent de +11, de care noi am uitat de acum. În schimb, anul aceste cele mai joase temperaturi din ianuarie au fost cele mai înalte din ultimii 10 ani. În 2010 – -25, 2012 – -22,6, 2014 – -20,5, în comparație cu -11,4 cât a fost recent.
Zăpada a început să se topească pe 28 ianuarie și destul de rapid, fără „pauze” de noapte. E ceva normal? Specialista spune că dezghețuri sunt în fiecare iarnă. În același timp, solul era uscat din toamnă, din care cauză și grâul ar fi răsărit nu prea bine, dar nu a înghețat datorită zăpezii și acum absoarbe bine umiditatea.
În jur sunt băltoace, oamenii se plâng că nu pot trece nici cu mașina, nici pe jos. Nu amenință aceste băltoace cu inundații? Potrivit șefului adjunct al Direcției Situații Excepționale a raionului Ungheni, Andrei Racoveț, nu sunt amenințări, cel puțin, aici nu dețin informații sau apeluri privind inundația subsolurilor, curților, spargerea barajelor sau ceva ieșit din comun din cauza topirii zăpezii. În ceea ce privește lacurile, în număr de 137 în raion, în vara anului trecut, din cauza secetei, nivelul apei din acestea a scăzut semnificativ și va fi bine dacă se vor completa rezervele și nu se vor rupe digurile. În ceea ce privește bălțile uriașe pe drumuri care complică deplasarea, oamenii trebuie să se adreseze la primărie ca împreună cu serviciile comunale să soluționeze aceste probleme. În același timp, dacă există o amenințare de inundație a caselor, trebuie să informeze Direcția Situații Excepționale, cei de aici sunt întotdeauna gata să ajute.