În timp ce în grădiniţele de peste hotare se pune accentul pe alimentaţia echilibrată, bogată în vitamine, minerale, proteine, copiii care frecventează grădiniţele din oraşul Ungheni mănâncă terci cu ulei în loc de unt, apă fiartă în loc de ceai sau lapte. „Nu este nici măcar zahăr în ceai, beau apă fiartă. Eu găinilor le dau apă fiartă şi terci cu apă. Am adus un pachet cu zahăr pentru copiii din grupa fiicei mele, ca mâncarea să aibă gust. Nu ştiu ce se întâmplă în celelalte grădiniţe, dar nu e normal ca ai noştri copii să fie hrăniţi în aşa hal. De ce nu s-au făcut rezerve dacă ştiau că vor fi probleme cu transferurile?
Persoanele vinovate ar trebui trase la răspundere”, a spus un părinte supărat nu doar de faptul că al său copil a fost alimentat prost, dar şi pentru că autorităţile au permis să întârzie procedura de achiziţie şi aprovizionare cu produse alimentare a grădiniţelor.
Într-adevăr, în prima jumătate a lunii ianuarie, toate grădiniţele din oraşul Ungheni s-au ciocnit de această problemă. Chiar de au făcut unele rezerve, în majoritatea instituţiilor au lipsit produsele lactate şi zahărul. Valentina Procopovici, directoare grădiniţei „Licurici”, a spus că regretă faptul că meniul a suferit anumite modificări: „Ni s-a spus de la primărie că de luni nu vor mai fi probleme cu alimentaţia. E o procedură mai îndelungată, însă îmi pare rău că micuţii au de suferit. În rest, nu ducem lipsuri, avem carne, crupe, legume. În loc de ceai le dăm compot, magiun. Aş fi vrut să fie un meniu mai bogat, dar nu sunt bani”. La grădiniţa respectivă, în prima săptămână a anului curent, valoarea zilnică a produselor incluse în meniu a constituit 15-24 de lei, norma fiind de 16,05 lei. Însă în perioada 11-15 ianuarie meniul a avut o valoare mult mai mică, 10-14 lei. Directoarea consideră că dacă instituţia ar fi la autogestiune financiară, această problemă nu ar apărea.
Deşi atât educatorii cât şi părinţii spun că Primăria Ungheni trebuia să urgenteze procedura de achiziţii încă din toamna acestui an, Eduard Balan, viceprimarul oraşului, dă vina pe sărbători. „Procedura de achiziţii a fost desfăşurată pe 28 decembrie, însă aprobarea ei a durat, pentru că a coincis cu perioada sărbătorilor de iarnă. Abia pe 14 ianuarie a fost avizată. De luni, 18 ianuarie, copiii trebuie să fie hrăniţi conform normei”, a spus viceprimarul. Totodată Balan recunoaşte că procedura de achiziţii trebuia iniţiată mai devreme şi dă asigurări că situaţia nu se va mai repeta în anii următori: „E o greşeală din partea noastră. Copiii nu trebuie să sufere. Am discutat cu specialistul responsabil de achiziţii să nu mai fie admisă aceasă întârziere”.
Pentru comparaţie, „Unghiul” a contactat şi alte instituţii preşcolare din raionul Ungheni, mai exact, din localităţile rurale. Bunăoară, la Sculeni copiii nu duc lipsă de niciun fel de produs. Directoarea Maria Nicorici a menţionat că în luna decembrie a anului trecut, primăria a semnat un contract suplimentar pentru procurarea produselor alimentare: „A fost ca un colac de salvare. Am procurat produsele necesare. Am prevăzut situaţia, de nu ne mobilizam la timpul cuvenit, nu aveam ce pune pe masa copiilor”. La această grădiniţă, în prima jumătate a lunii ianuarie valoarea produselor alimentare incluse în meniu a constituit 14-15 lei.