A sosit primăvara în calendar și din primele zile ale acestui martie 2022 am putut simți căldura sufletească. În general, în luna martie suntem un pic mai generoși, un pic mai buni și mai sensibili, mai grijulii și simțim iubirea mai intens decât în oricare zi ale anului, însă în martie curent am arătat multă, multă compasiune, în special noi, moldovenii. Nici noi nu am știut că o avem în așa măsură.
Ni s-a dovedit că e perioada aceea când credem cu certitudine că bunătatea creează miracole, pentru asta ne stau dovadă actele de sacrificiu ale femeilor din jurul nostru, curajul lor de a lupta pentru o viață mai bună, puterea lor de a se ridica în picioare, chiar de viața le pune la grea încercare. Or, acum mai mult ca niciodată iarăși femeile au dat dovadă de putere, curaj. Femeile din Ucraina au lăsat în urma lor soții, care luptă pentru țara lor, și au luat copii, au plecat din calea armelor pentru a-i feri de focul gloanțelor și a proiectilelor. Au știut să-și ascundă sub lacăt lacrimile pentru a le insufla încrederea că totul va fi bine cu puii ei. Ale noastre din Moldova au stat cu orele, zilele și au colectat bunuri necesare pentru refugiați. Au căutat cele mai blânde cuvinte din vocabular ca să le explice copiilor lor de ce au venit în țară alți copii. Au găsit puterea în ele ca să le dea o lecție de solidaritate în condițiile atât de vitrege care le trăim în aceste zile.
Aceste lucruri trebuie să le învățăm de la femeile din viața noastră, să ne creăm din ele un model pe care să-l urmăm ca să ne recâștigăm frumusețea interioară. Pentru asta trebuie iubim femeile din viața noastră. Mamele, bunicile, surorile, iubita, soția, simpla femeie ce merge pe stradă.
Să fii conștientă de puterea feminității pe care o deții, spunea o jurnalistă din România, înseamnă libertate, lipsă de complexe, aduce vitalitate, frumusețe, calm și iubire, încredere în sine. Chiar dacă trăim, mai zice ea, o perioadă în care totul este în viteză, în incertitudine avem nevoie să ne oprim din când în când pentru a ne bucura de feminitatea noastră. Renunțare la feminitate din orice motiv conduce la o dramă interioară, susține femeia de presă. Deci, dragi femei, să ne bucurăm că suntem femei și să ne aducem aminte de versurile regretatului Adrian Păunescu: „Suntem veriga firului de aţă / În fiecare lanţ făcut din doi /Ce greu cu noi femeile în viaţă / Dar e şi imposibil fără noi…” (Cântec femeiesc).
La încheierea acestui editorial îmi doresc ca bărbații, dar și femeile totodată, să schimbe tradiția ca doar în zile speciale, gen 8 martie, 23 februarie, 19 noiembrie sau 3 septembrie să își facă cadouri, diferite semne de atenție. Acestea trebuie să fie în fiecare zi și nu trebuie să așteptăm zilele internaționale, zilele de naștere sau Revelionul ca să ne bucurăm de prezența celor dragi.