Cine a spus că viața la sat decurge monoton? Probabil, cei care cred că la început de iarnă, sătenii se concentrează pe cele mai vitale lucruri: pregătirea lemnelor de foc, stricarea nucilor, hrănirea animalelor… Lăsând la o parte toate acestea, din când în când, oamenii de la sat mai rezolvă și probleme de importanță majoră pentru comunitate. Dar luarea deciziilor, desigur, aparține aleșilor locali și primarului.
Circ sau balamuc, de fapt, nici nu știu cum să numesc adunarea de două ore a aleșilor locali dintr-o localitate, la care am asistat din întâmplare săptămâna trecută. Aceștia cred cu desăvârșire că sunt în drept și merită să dicteze cum să fie soarta unei comunități întregi. Câte s-au spus în ziua aceea, dar când te gândești, ei sunt doar o mână de oameni, poate și vecini, ba poate și cumetri.
Oare câtă răutate trebuie să porți în suflet, ca să aștepți momentul potrivit să îi spui vreo câteva cuvințele dure oponentului tău politic și să nu îți pese de oamenii străini prin preajmă? Câtă dușmănie trebuie să aibă actualul primar față de predecesorul său, pentru ca pe lângă responsabilitățile pe care le are să își mai asume una – să scrie denunțuri? Dar oare domnul primar nu vrea să ne spună ce realizări a obținut în activitatea sa? Probabil, nu are timp pentru lucruri mărețe, când vede paiul din ochiul altcuiva, dar nu vede bârna din ochiul său.
Calmul, tactul și respectul reciproc nu le este specific nici unor consilieri orășenești.
Și aici poți auzi vorbe spuse pe șleau, învinuiri, chiar și atacuri verbale la persoană. Și aici unor aleși locali le place să facă actorie, să joace teatru. Și aici aleșii locali, fizic, sunt în sală, iar gândurile plutesc cu totul în altă parte. Și aici unii vin ca la sărbătoare, ba chiar uitând să scuipe guma de mestecat din gura, așa că îi poți admira cum rumegă intens toată ședința.
Încercam să fac profilul alesului local. Nu prea mi-a reușit, căci ar fi trebuit să folosesc anumite cuvinte – experimentat, pregătit, consecvent, calm, imparțial… Din păcate, unor aleși locali le sunt străine aceste trăsături, sunt conduși doar de careva interese sau, mai bine zis, de un dezinteres total față de probleme comunității.
Unora le putem da crezare – nu au nici cunoștințe în domeniu, nici experiența necesară sau, poate, nici timp ca să învețe definițiile din legea privind alesul local.
Atunci pentru ce mai există reprezentanți ai guvernului? Oare aceștia nu ar trebui să monitorizeze mersul corect al ședințelor consilierilor locali, așa ca cetățeanul care participă poate o singură dată la ea să nu spună că a fost la o șezătoare și nici de cum la o întrunire de oameni culți? Probabil, nu le ajunge timp pentru instruiri și sesiuni cu aleșii locali, dar mereu îi vezi la lansări de cărți, depuneri de flori, deschideri de muzee și alte obiective.