Duminică, 14 august, la Florițoaia Veche a fost develită placa comemorativă în cinstea lui Ilie Mihalachi, care și-a dat viața pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.
Placa a fost instalată la biblioteca publică din localitate, instituție care îi poartă numele.
La ceremonie au participat săteni, rudele combatantului, parohul bisericii, oameni de cultură. Preotul a oficiat o slujbă de pomenire a eroului după care a sfințit placa. Ansamblul model „Țărăncuțele” au prezentat un recital de cântece patriotice, iar utilizatorii bibliotecii „Ilie Mihalachi” – un recital de poezii.
Corneliu Prepeliță, istoric și președintele Asociației Istoricilor din raionul Ungheni „Nicolae Iorga” și cel care a venit cu inițiativa de a atribui numele unor combatanți din Ungheni unor instituții din localitățile de baștină și de a instala plăci comemorative în memoria tuturor celor 11 eroi unegheneni, a menționat în discursul său că memoria unghenenilor, care au luptat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, trebuie păstrată cu sfințenie și promovate ca un exemplu de urmat. Dânsul a recomandat ca în fiecare localitate, unde sunt instalate plăci comemorative să fie desfășurate ore în care să li spună copiilor și utilizatorilor cine a fost personalitatea al cărui nume îl poartă școala sau biblioteca.
Războiul e nedrept
Verișoara eroului în cadrul evenimentului a răsfoit printre amintiri. Astfel, aceasta a spus că „Ilie ar fi avut o familie frumoasă, dar un război nedrept ni l-a luat. Era un băiat foarte atent, vesel. Venise din armată și la comisariatul militar i s-a spus că nu e obligat să meargă la lupte, dar el a fost categoric și a plecat, pentru că dacă nu el, atunci cine să apere țara”.
Ilie Mihalachi s-a născut la 12 august1972 în satul Florițoaia Veche într-o familie de muncitori. Mama – Elena, tata – Alexandru. Absolvește gimnaziul din localitatea natală. A participat la războiul din Transnistria, fiind înrolat în componența unității militare nr. 40242, ca voluntar.
În luna iunie a anului 1992, Ilie împreună cu camaradul său, Iurie Vasilciuc din satul Țîghira, au căzut în prizonierat la postul din Anenii Noi, fiind duși la o școală din Bender. Acolo au fost ținuți două zile, după care Ilie a fost urcat într-o mașină și dus într-o direcție necunoscută. Ulterior, părinții au fost anunțați că la 17 iunie 1992 fiul lor a decedat, dar nu li s-a spus unde îi este mormântul. Ilie nu avea nici 20 de ani împliniți. (Spicuiri din cartea „Eroii ungheneni nu mor niciodată”, autor Corneliu Prepeliță).
Potrivit lui Corneliu Prepeliță vor mai fi dezvelite plăci comemorative în memoria lui Ghenadie Crestiuc, aceasta va fi instalată la blocul în care a locuit, și a lui Alexandru Ticot la Pîrlița.
Donații pentru biblioteca „Ilie Mihalachi”
Parohul a dăruit bibliotecii un afiș cu membrii Sfatului Țării, care au votat unirea Basarabiei cu România în 1918. Corneliu Prepeliță a donat un set de cărți, semnate de dumnealui, iar Victor Cobzac, artist plastic, conferențiar universitar UTM și poet, a dăruit 100 de cărți.
Precizăm că Parlamentul a decis ca anul 2022 să fie declarat Anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.