Hepatitele virale reprezintă o provocare majoră pentru sănătatea publică la nivel global și național, iar raionul Ungheni nu face excepție. Conform datelor furnizate de autoritățile locale de sănătate, în anul 2023, în Republica Moldova au fost raportate 2807 cazuri de hepatite virale, dintre care majoritatea au fost forme cronice.
Situația în raionul Ungheni
În raionul Ungheni, nu s-au înregistrat cazuri de hepatite virale acute parenterale în 2023, însă au fost raportate 136 de cazuri de hepatite virale cronice. Din acestea, 93 de cazuri au fost de hepatită virală B, 42 de cazuri de hepatită virală C și un caz de hepatită virală D.
Hepatita Virală A
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Republica Moldova se află într-o zonă cu endemicitate intermediară pentru hepatita virală A. Această boală, care se transmite preponderent prin mecanism fecal-oral, afectează în special copiii de vârstă preșcolară și școlară. În raionul Ungheni, ultima creștere semnificativă a numărului de cazuri a fost înregistrată în 2014.
Hepatitele Virale B, C, D
Hepatitele virale parenterale (B, C, D) continuă să reprezinte o povară semnificativă la nivel mondial, iar raionul Ungheni este afectat de aceste infecții, din cauza acestor maladii anual în raion decedează în jur de 100 persoane. În 2023, indicele morbidității pentru hepatita virală B acută în Republica Moldova s-a redus semnificativ, iar vaccinarea rămâne una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenire. În raionul Ungheni, toți nou-născuții sunt vaccinați împotriva hepatitei B, iar programele naționale de combatere a hepatitelor virale au contribuit la reducerea cazurilor.
„În anul 2023 în maternitatea din Ungheni s-au născut 579 copii dintre care s-au vaccinat contra HVB-565, la evidența medicului de familie fiind luați 791 nou-născuți (Notă: Această diferență de cifră reiese din faptul că sunt copii născuți în alte maternități din țară).
Pe parcursul anului 2023 în raionul Ungheni au fost imunizate contra HVB 698 persoane: nou-născuți – 565 (98 ,0%), contingente de risc HVB1-9 persoane, HVB2 – 7 persoane, HVB3 – 20 persoane, HVB4 – 97 persoane. Mai bine de 17 ani cazuri de HVB acută la copii nu se înregistrează. Ulterior au fost implementate un șir de măsuri de profilaxie nespecifică cu testarea donatorilor de sânge, asigurarea IMSP și private cu instrumentar medical getabil (Notă: de unică folosință) și utilaj pentru sterilizare. În anul 2023 au avut loc 1972 donări de sânge cu recoltarea a 838,53 litri. În rezultatul investigațiilor de laborator sângele a 41 donatori a fost rebutat din cauza depistării: virusului HVB – 19 persoane; virusului HVC – 7 persoane; sifilis – 16 persoane, HIV – 1 persoană. Începând cu anul 2019 este aplicată testarea contingentelor de risc la hepatitele virale B și C cu teste rapide de diagnostic, anual se testează mii de persoane, depistându-se persoane infectate”, ne explică Sergiu Talmaci de la Centrul de Sănătate Publică Ungheni.
Măsuri de control și prevenire
În continuare specialistul ne oferă un șir de recomandări pentru a preveni răspândirea hepatitelor virale:
• Profilaxia specifică: Vaccinarea copiilor și a persoanelor din grupurile cu risc ridicat de infectare cu hepatita virală B;
• Profilaxia nespecifică: Prevenirea transmiterii nosocomiale prin asigurarea cu sânge și instrumentar medical steril și educația sanitară a populației;
• Gestionarea deșe-urilor medicale: De-șeurile periculoase sunt colectate și neutralizate corespunzător pentru a preveni răspândirea infecțiilor.
Eforturile continue de modernizare și implementare a măsurilor de prevenire sunt esențiale pentru controlul eficient al hepatitelor virale în raionul Ungheni și la nivel național.
Pe scurt despre tipurile de hepatită
• Hepatita A (hepatita mâinilor murdare) este foarte contagioasă, transmițându-se cu ușurință în comunitate. Greața, vărsăturile și alte manifestări digestive, alături de febră și oboseală sunt printre simptomele care apar frecvent în caz de hepatita A.
• Hepatita B se transmite prin contacte sexuale neprotejate cu o persoană infectată, în timpul unor manevre și proceduri medicale (transfuzii, tratamente stomatologice), de la mamă la nou-născut, însă nu se transmite prin salivă și alte secreții când persoana infectată tușește ori strănută.
• În cazul hepatitei C, mulți pacienți nu știu că sunt infectați deoarece simptomele pot apărea cu întârziere de câțiva ani (în forma cronică a bolii). Boala se va manifesta atunci când ficatul a fost deja compromis. Există și situații în care virusul este eliminat din organism fără tratament specific. Se transmite prin contact direct cu fluide contaminate, în timpul contactului intim neprotejat sau prin consumul de droguri injectabile.
• Hepatita D este cea mai severă formă de hepatită, apare în prezența virusului hepatic B, deci când persoana era deja infectată, și poate duce la complicații grave, precum insuficiența hepatică.
• Hepatita E apare în întreaga lume, însă este o formă răspândită în țările nedezvoltate, în randul populațiilor supraaglomerate fără acces ori cu acces limitat la apă, canalizare, servicii de salubritate, medicale și de igienă. Se transmite adesea prin consumul de apă contaminata cu fecale.