Cel puțin opt potențiali candidați la prezidențiale au desfășurat activități de promovare înainte ca să înceapă campania electorală. Este vorba despre instalare de corturi, distribuire de flyere, postări sponsorizate pe rețele sociale sau organizare de evenimente. În legătură cu referendumul constituțional, au fost observate campanii pro și contra, cu activități care pot influența votul. Constatările se regăsesc în primul raport al Misiunii de Observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional, desfășurată de Asociația Promo-LEX, transmite IPN.
„Suntem îngrijorați și de tentativele de utilizare a resurselor administrative. În acest sens, noi am observat în spațiul public campania de informare desfășurată de către Guvernul Republicii Moldova în perioada 8 iulie-18 august. Această campanie de informare a fost planificată și lansată după ce a fost anunțată data alegerilor. Au fost utilizați bani publici pentru realizarea activităților și mai mult decât atât, ca timp, ca perioadă – o parte din activități s-au desfășurat în perioada electorală, după 1 august inclusiv. Potrivit legislației, este interzisă utilizarea resurselor administrative în perioada electorală. O recomandare în acest sens pentru autoritățile publice este să se abțină de la utilizarea resurselor administrative”, a declarat într-o conferință de presă, Nicolae Panfil, director de program, Promo-LEX.
În cadrul monitorizării, Promo-LEX a constatat că cel puțin 17 potențiali candidați sau concurenți electorali și-au exprimat interesul de a participa la alegerile prezidențiale, iar pentru cel puțin opt dintre aceștia au fost constatate și activități cu tentă electorală.
Potrivit lui, chiar dacă o formațiune politică desemnează sau anunță despre faptul că vor avea o anumită persoană drept candidat la alegerile prezidențiale, este bine să se abțină până la începerea campaniei electorale de la promovarea nemijlocită a acelor persoane.
„În ceea ce privește referendumul constituțional, am observat că partidele politice sau o bună parte din partide, dar și blocuri electorale și-au anunțat sau au formulat deja care va fi poziția acestora în contextul referendumului. Respectiv, considerăm că și aici vom avea viziuni pluraliste. Totodată, am stabilit că a fost realizat un șir de activități cu potențial electoral înainte de înregistrarea viitorilor participanți la referendum. Spre exemplu PAS, dar și președintele țării au înregistrat platforma „pentru.md”, considerată pagina web oficială pentru promovarea aderării la Uniunea Europeană. De asemenea, președintele a venit anterior cu inițiativa „Ambasadori pentru referendum””, a punctat Nicolae Panfil.
Potrivit directorului de program, toți candidații la funcții de președinte și participanții la referendum pot efectua agitație electorală începând cu 30 de zile înaintea alegerilor.
Misiunea de observare Promo-LEX a mai constatat două proiecte cu potențial de corupere electorală, coordonate de Ilan Șor, și care pot afecta libertatea alegătorilor de a-și forma opinia în cadrul alegerilor. Este vorba despre inițiativa de achitare pentru pensionarii din anumite regiuni ale țării a unor îndemnizații de 2 mii de lei, prin intermediul băncii „Promsvyazbank” din Federația Rusă. Un alt proiect este „GagauziyaLand”, care a fost deschis pe 18 august cu promisiunea că intrarea pentru copii și adulți va fi gratuită.