Guvernul a aprobat modificări la Legea bugetului de stat. Potrivit modificărilor, veniturile bugetului de stat pentru anul 2020 au fost diminuate cu 649,5 mln lei, până la 37,2 mlrd lei, iar cheltuielile, cu 1,8 mlrd, până la 53,2 mlrd lei. Deficitul bugetar este stabilit în sumă de 15,9 miliarde, cu 1,2 miliar lei mai puțin decât în legea aprobată în iulie curent, potrivit modificărilor votate de Guvern, transmite IPN.
Premierul Ion Chicu a explicat că diminuările atât la venituri, cât și la cheltuieli se explică prin situația economică, care a fost grav afectată de pandemie, muți agenți economic și-au sistat activitățile. În același timp, au crescut cheltuielile, în special pentru ajutorarea sectorului medical, procurarea de echipamente medicale, deschiderea de noi secții specializate în spitale. „Și, desigur, am avut și necesitatea de a ajuta unele categorii de populație grav afectate, având în vedere suspendarea activităților, care le aducea venit familiilor acestora”, a spus el.
Chicu a mai relevat că s-au micșorat și veniturile, provenite din asistența externă, inclusiv din sursele alocate pentru realizarea unor proiecte sociale și economice cu peste 211 mln lei.
Conform prognozei pentru anul 2020, a fost estimată o descreștere a PIB-lui față de prognozele de la sfârșitul lunii martie curent cu 1,5 puncte procentuale, a exporturilor cu 9,1 p.p și a importurilor cu 2,4 p.p.
Se prevăd majorări de 67 mln lei pentru cheltuielile de personal, acestea fiind condiționate, inclusiv de necesitatea achitării sporului salarial pentru personalul medical.
Soldul datoriei de stat va constitui 75 mlrd lei, micșorându-se cu 3,2 mlrd lei sau cu 4,1%. Soldul datoriei de stat externe va însuma 45 mlrd lei, micșorându-se cu 3,2 mlrd lei sau cu 6,6% față de valoarea aprobată inițial. Fenomenul este influențat preponderent de micșorarea finanțării aferente împrumuturilor de stat externe pentru suport bugetar. Soldul datoriei de stat în PIB se va micșora nesemnificativ cu 0,3 p.p. și la situația din 31 decembrie 2020 va constitui 36,6%.
Premierul a mai spus că modificările la bugetul de stat și, respectiv, la BASS și la fondurile obligatorii de asistență medicală sunt necesare pentru încheierea unui nou program de colaborare și asistență cu Fondul Monetar Internațional șl că acestea au fost discutate cu reprezentanții Fondului.
Modificările urmează să fie examinate și adoptate de către Parlament.