Simpozionul științific „Gara feroviară Ungheni – un reper istoric şi cultural”, organizat miercuri, 26 octombrie, în sediul Gării Feroviare din Ungheni, a fost un exemplu cum poate fi valorificat, profesionist, elegant și frumos, un obiectiv istoric, cultural și turistic al locului: edificiul gării feroviare vechi, se arată într-un comunicat de presă, emis de Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească a Profesorilor de Istorie „Nicolae Iorga” din Ungheni (Președinte Corneliu Prepeliță), Muzeul de Istorie și Etnografie din localitate (director Vasile Iucal), Direcția Căilor Ferate din Moldova, Direcția Națională a Arhivelor.
Prezentări publice au avut Vasile Iucal. Dânsul a vorbit celor prezenți în sală despre istoria Gării Vechi Ungheni. Despre „Gara Feroviară și Unirea de la 1918. Evocări istorice” le-a vorbit Octavian Țîcu. „Gara Ungheni este locul de unde am pornit pentru prima oară spre România. E o amintire frumoasă. S-a întâmplat în 1990 și nu a fost legat de știință, am mers cu echipa de fotbal de la Costuleni la Bacău pentru o competiție. Am mers cu trenul Drujba, care mergea pe ruta Moscova-Sofia-București. Îmi aduc cu mari emoții aminte de acea plecare.
Următoarea plecare din această gară a fost pentru studiile universitare, dar și spre alte destinații. Am avut și am în continuare memorii profunde legate de această locație istorică. Odată am plecat spre Finlanda la un turneu de primă clasă. Până la Sankt-Petersburg am mers cu trenul și am trecut prin Ungheni, lucru care mi-a dat puteri. Atunci nu aveam așa gânduri serioase despre ce ar reprezenta acest edificiu din punct de vedere istoric și științific. Abia mai târziu ca istoric am început să mă uit în profunzime la istoria acestei gări, să înțeleg care a fost menirea inițială, pentru că această cale ferată a fost setată în anii 1870 pentru a face conexiunea între Odessa – Chișinău – Iași în vederea politicii expansioniste ale Rusiei spre Balcani și urma să asigure legătura armatelor ruse pentru războiul ruso-turc de la 1877-1878. De aici pornește întreaga istorie a descoperirilor. De altfel și prezentarea mea este legată de un moment absolut necunoscut, Telegrama de la Ungheni, care a dus la dizolvarea Sfatului Țării din 27 noiembrie 1918. Sunt și alte evenimente istorice pe care trebuie să le cunoască toți unghenenii și nu numai. Curiozitatea este primul pas spre cunoaștere, iar dacă cunoaștem rolul Gării Feroviare în istorie, atunci unghenenii vor fi mai mândri de faptul că au un asemenea edificiu”, a specificat istoricul Octavian Țîcu pentru ziarul „Unghiul”.
Corneliu Prepeliță a făcut cunoscută publicului personalitățile, care au trecut prin Gara Ungheni de-a lungul existenței acesteia. Istoricul și cercetătorul Denis Bulancea de la Muzeul Ungheni, în prezentarea sa a evocat rolul funcționarilor Stației de Cale Ferată Ungheni în construcția bisericii „Aleksandr Nevski” în anii 1903-1906, arătând că, inițial, aceasta s-a aflat în gestiunea căilor ferate.
Un moment deosebit a avut elevii de la Școala de Muzică din mun. Ungheni.