Moldovenii sunt chemați din nou să-i aleagă pe cei care îi vor ferici în următorii patru ani. Cu toate că toți cunosc zicala „Cum îti vei așterne așa vei dormi”, iarăși vom călca pe aceleași greble înșirate cu grijă de politicieni. Și asta din cauză că de la independență încoace nu am făcut concluziile necesare. Ne-am lăsat manipulați, amăgiți, prostiți, crezând că cei aleși ne vor face un trai mai bun, așa cum ne promit în campania electorală, dar se îmbogățesc doar ei, rudele și prietenii lor.
În acelaș timp, cei care vor să se mențină la putere, au învățat să transforme ura și nemulțumirea poporului față de guvernare în folosul lor, angajându-și specialiști în psihologie, propagandă și manipulare electorală pentru a prosti alegătorii. La început au promovat votul uninominal (votul tău – deputatul tău, faci ce vrei cu el), apoi l-au transformat în vot mixt, au mai băgat și un referendum de reducere a numărului de deputați. Și toate acestea pentru a se menține la putere. Prin propagandă și manipulare poporul este adus în situația de a crede și a vrea ceea ce guvernanții au hotărât că trebue să creadă și să vrea pentru ca ei să-și atingă scopurile. Cu cât un partid politic investește mai mult într-o campanie electorală, cu atât mai mari sunt și interesele urmărite. Orice investiție trebuie să aducă venit.
Ce trebuie să cunoască un cetățean înainte de a merge la vot? O axiomă spune că poporul poate să aleagă numai dintre acei care vor să conducă cu el. Punct. Acestea nu întotdeauna sunt cele mai sincere și cinstite persoane. De aceea poporul nu trebue să creadă în posibilitățile celor care le promit în campania electorală că-l va ferici, dar mai mult trebuie să creadă în posibilitățile sale de a se uni și a-i impune pe cei aleși să-și îndeplinească promisiunile de a le îmbunătăți viața. Alegătorii trebue să înțeleagă că misiunea lor nu se termină în ziua alegerilor atâta timp cât cei care ajung prin propagandă, manipulare, corupere și minciuna la guvernare nu au nici stimă și nici frică față de cei care i-au ales, dar vin în politica pentru a se îmbogăți.
”Așteptăm schimbări spre bine” – asta ar fi ideea națională a moldovenilor de la independență încoace. Mulți se intreabă: ”Cât să mai așteptăm?”. Păi, dacă să așteptăm, atunci încă mu-u-ult. Pentru a schimba situația din țară spre bine trebuie de jertfit ceva, asa cum au făcut-o și o mai fac cetățenii altor țări prospere. Nu există democrație și prosperitate făra o societate vie și activă. A fi patriot nu înseamnă a-ți ascunde nemulțumirea fața de guvernare. A fi patriot înseamnă a te implica activ în viața socială, a lupta pentru prosperarea țării impunându-i pe cei aleși să-și onoreze promisiunile respectând principiile și valorile democratice. Atunci când guvernarea se teme de cetățenii care au ales-o – în țară este democrație. Atunci când cetățenii se tem să-și apere drepturile – țara este capturată ori în țară este dictatură (unui partid). Mulți confundă democrația cu anarhia și sunt convinși că, dacă am avea un tătucă am trăi ca în rai (ca în rai ar trăi tătuca și suita lui). Cuvântul democrație provine de la două cuvinte grecești: demos, care înseamnă popor, și cratos, care înseamnă putere. Democrația este puterea poporului. Poporul este suveranul care deține controlul asupra guvernării. Și nicidecum invers. Poporul care îsi pierde îndemnul de a se revolta pentru a-și apăra drepturile și libertățile democratice devine o turmă ușor de manipulat, ușor de controlat de guvernanți. Tot ce este necesar pentru ca răul să triumfe în țara noastră este ca oamenii buni să nu facă nimic. În realitate oameni buni sunt mai mulți, dar cei răi sunt mai uniți. Promisiunile, pomenele și concertele electorale sunt ca niște grăunțe cu care se ademenesc oile în țarc. Ar mai fi un paradox: cei săraci totdeauna votează pentru cei care le promit stabilitate. Pentru ei stabilitatea este ca mai rău să nu fie. De aceea guvernările nu se străduiesc să micșoreze numărul celor săraci care pot fi mai ușor de manipulat și de cumpărat.
Politicienii totdeauna au două argumente pentru faptele lor: unul care arată frumos și îl vociferează în discursurle patriotice (“ei muncesc pentru binele țării și poporului“) și altul adevărat care este ascuns (bunăstarea lor, a rudelor și prietenilor lor”. De-a lungul istoriei cetățenii au votat hoți care au de toate și nu vor mai fura, dar s-au înșelat (nu sunt limite la furat), partide care îi duceau în uniunea Rusia-Belarus care nu exista, apoi cu acelaș partid mergeau mândri în UE (nicio rațiune). Manipularea și coruperea electorală se adresează celor mulți și săraci. Intelectualii ar putea să le deschidă ochii celor mulți, însă unii se tem să nu-si piardă locul de muncă, alții s-au înregimentat în tabăra oligarhilor ajutându-i să manipuleze poporul.
Viața trece foarte repede. Mulți nu vor apuca un trai mai bun. De aceea trebuie să lăsăm emoțiile la o parte și să votăm cu rațiunea, să alegem politicieni noi care nu au fost la guvernare, nu au instituții capturate și să-i ajutăm să construiască o țara democratica și prosperă. Daca vom fi uniți, vom reuși. Important este sa nu călcăm pe aceleași greble înșirate cu grijă de oligarhi. Viața este scurtă.