Ca urmare a extinderii pandemiei de coronavirus atât în țară cât și peste hotarele ei crește și numărul cadrelor medicale infectate cu acest nou tip de virus. Deși sistemul medical din Italia și Spania se află pe primele locuri privind calitatea serviciilor, dar și dotarea medicilor, măsurile de protecție nu și-au dovedit eficiența, iar acum acestea sunt în pragul colapsului. În Italia, de exemplu, numărul cadrelor medicale infectate a sărit de 9%, iar în Spania sunt peste 19000. Și în România numărul acestora trece ușor peste 400 de cazuri. În ceea ce privește Republica Moldova, numărul lucrătorilor medicali infectați a depășit cifra de 200, ceea ce constituie circa 29% din numărul total de cazuri confirmate.
Întrucât riscul devine din ce în ce mai iminent, iar numărul persoanelor monitorizate este de peste 35 de mii, am dorit să cunoaștem care este atitudinea medicilor de familie și a asistentelor medicale, a celor care supraveghează acești suspecți.
„Frică îmi este doar pentru familia mea”
Șase din cele 6 instituții interogate s-au declarat pregătite cu toate cele necesare pentru a face față situației. Deși cunosc riscul la care sunt supuși zilnic, atât medicii cât și asistentele spun că meseria de medic întotdeauna a fost umbrită de pericole, iar sentimentul de frică a fost îngropat încă de atunci când și-au ales vocația.
„Mie personal nu-mi este frică și dacă am încercat vreodată acest sentiment, a fost pentru familia mea, dar nu pentru mine. Noi, medicii, suntem mereu expuși, nu doar acum, cu acest virus. Dacă avem să ne îmbolnăvim, o putem face oricând”, a explicat Nicolae Iachimovschi, șef al Centrului de Sănătate Cetireni, remarcând printre altele că nu doar medicii sunt cei antrenați în monitorizarea persoanelor izolate. Dânsul a enumerat administrația publică locală, polițistul de sector, conducerea școlii, grădiniței, asistenții sociali, cu toții fac parte din celula de criză și se implică nemărginit la evidența pe sector.
„Acesta este aspectul vocațional al medicinei, fiecare om are o frică, dar noi în calitate de cadre medicale nu avem frontiere. Respectăm toate măsurile de prevenire, nu avem probleme cu cei care se află în carantină. Ne contactează ei sau îi contactăm noi prin telefon. Iar dacă vine cineva la centru și prezintă simptome de infecție virală, noi îl izolăm din prima în sala de triaj până vine medicul și îl examinează”, a povestit asistenta medicală a Centrului de Sănătate Petrești, Svetlana Rusu.
La fel de optimist și curajos s-a arătat și Petre Șontea, șef al Centrului de Sănătate Mănoilești. „Indiferent de sentimentele care ne încearcă noi trebuie și ne facem lucrul. Noi, medicii, suntem expuși la multe boli, dar asta nu ne face să ne simțim copleșiți, vulnerabili sau speriați. Suntem dotați cu cele necesare, listele celor aflați la monitorizare le primim zilnic. Rămâne deja ca fiecare să-și îndeplinească bine sarcinile și oamenii să colaboreze”, a conchis medicul, specificând că până acum nu au avut probleme de comunicare cu persoanele aflate în izolare.
Și dacă ar apărea acele probleme, medicii le găsesc repede ac de cojoc. Spre exemplu, la Centrul de Sănătate Cioropcani, colaboratori cu cadrele medicale sunt vecinii persoanelor care ar trebui să se izoleze. Potrivit șefei centrului, Maria Moldovan, ca ei să se asigure că este respectată carantina, deseori apelează la ajutorul vecinilor, care îi țin la curent, dacă aceștia încalcă. „La început au fost mai sceptici, fiind și primele cazuri de izolare, acum însă colaborăm mai bine. Își măsoară temperatura, ne sună și ne țin la curent cu starea lor”, mărturisește dânsa.
Iar dacă la centrele mai mici a fost mai simplu de implementat anumite măsuri, întrucât numărul pacienților care trec pragul instituției este mult mai mic, pentru centrele mai mari, acolo unde până nu demult intrau sute de persoane pe zi, acum acestea necesită maximă vigilență. Despre acestea ne-a vorbit Lilia Scurtu, șefa Centrului de Sănătate Ungheni. „S-au întreprins mai multe măsuri, au fost suspendate măsurile de profilaxie. Medicii primesc doar urgențele, iar pentru pacienții cu boli cronice au fost scrise rețetele compensate pentru 3 luni înainte, astfel ca să fie evitată aglomerația. La intrarea în instituție au fost puse măști, soluții dezinfectante și a fost restricționat accesul. Avem și pacienți la domiciliu, trebuie să onorăm aceste situații”, a conchis șefa instituției.