Timp de mai mulți ani drumul de ocolire a orașului Ungheni a fost subiect de știri în mass- media. Dacă facem un calcul matematic simplu – 4 ani. În 2014 s-a început construirea lui, ar fi trebuit în 2016 să fie finalizat. În secolul tehnologiilor e normal 2 ani pentru 7,71 kilometri de șosea. Dar, la moldoveni e mai primit de o bună bucată de vreme să se tergiverseze cele mai importante proiecte, în special cele legate de drumuri, deci acesta a fost inaugurat în 2018.
Cele mai multe materiale jurnalistice evocau abaterile și întârzâierile companiei OHL ZS a.s. (Republica Cehă), care a realizat lucrările de construcție a șoselei, ce scurtează calea spre Europa a moldovenilor cu 11 kilometri. S-ar fi părut că odată cu tăierea panglicilor să se epuizeze și subiectul. Dar autoritățile centrale ne-au mai rezervat o surpriză la început de aprilie – alocarea a 40 de milioane lei pentru lucrările de construcție a acestei șosele fără a preciza ce se va efectua aici. Acest lucru a fost sesizat de un portal de știri național. În urma acestora Ministerul Economiei și Infrastructurii a venit cu o reacție, prin care se dorește să aducă lumină. Dar, din tot comunicatul am rămas cu senzația unei întâmplări, care am să vă o povestesc în cele ce urmează. Un sărman om nu avea nimic la sufletul său decât o cotă de pământ și 7 copii. În momentul când aceștia au ajuns la vârsta, când să întemeiaze o familie și să facă nunta, săracul părinte dăruia fiecăruia la ceremonie acea cotă de pământ.
Uite așa și Guvernul Republicii Moldova a făcut cu acești 40 milioane lei! Nu i-a utilizat în 2018 la lucrările de construcție a acestui tronson, i-a dat la alte drumuri și în 2019 iarăși i-a inclus în program. Redăm textul integral al scrisorii, emisă de MEI: „Conform condițiilor Acordului de finanțare cu Comisia Europeană și condițiile Contractului semnat cu OHL, lucrările urmau a fi finalizate în anul 2016 cu expirarea perioadei de garanție în anul 2017, ultima dată a tragerii mijloacelor financiare din grant fiind stabilită pe data de 05.12.2017. Luînd în considerare mobilizarea târzie și resursele inadecvate alocate de către OHL care au condus la calitatea proastă a documentelor, prezentarea târzie a desenelor de construcție, lipsa organizației de asigurare a calității, etc., necătând la multiplele notificări înaintate de Inginer (compania de supervizare) și de Beneficiar, privind necesitatea îmbunătățirii capacității manageriale și organizatorice, de către OHL au fost întreprinse acțiuni concrete în anul 2017 (circa 50% de lucrări executate).
Astfel, cheltuielile pentru finalizarea integrală a lucrărilor și Servicii de supervizare inclusiv pentru perioada de notificare a defecțiunilor (garanție) în mărime de circa 2 mil. EUR, urmează să fie finanțate sub formă de contribuție a Republicii Moldova. În conformitate cu pct. 4 din Anexa nr.1 a H.G. nr. 225 din 12.03.2018, cofinanțarea lucrărilor de construcție a fost prevăzută pentru finanțarea lucrărilor de finalizare a drumului în cauză. În fapt, antreprenorul a executat lucrările prevăzute de contract, dar nu a prezentat documentația necesară conformă cerințelor inginerului cu referire la executarea lucrărilor respective până la finele anului 2018, motiv din care Ministerul a operat modificări la Program prin H.G. nr.1124 din 14.11.2018. Astfel suma de 40 milioane lei a fost redistribuită conform necesităților de întreținere a drumurilor naționale pe alte capitole. Prin urmare, cofinanțarea lucrărilor de construcție a drumului de ocolire a or. Ungheni a fost inclusă în aceeași mărime în Programul de repartizare a mijloacelor fondului rutier pentru drumurile naționale pentru anul 2019, care a fost aprobat de Guvern în ședința din 03.03.3019”, se arată în scrisoarea MEI către Mold-Street.com.
Înțelege, dacă vrei!
Urmăriți o galerie foto ca să vedeți cum arată cei 7,71 kilometri de șosea.