Acest lucru s-a întâmplat pe 18 ianuarie 2019 printr-o Hotărâre de Guvern (nr. 11 din 18.01.2019). Potrivit documentului din proprietatea publică a statului, administrarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în proprietatea publică a raionului Ungheni au fost transmise bunurile imobile – policlinica ambulatoriului de linie, depozitul și terenul pentru construcții aferent.
În clădirea ambulatoriului, fiind cunoscut unghenenilor ca spitalul căii ferate, va fi transferată una dintre secțiile spitalicești. Potrivit lui Alexandru Ciuvaga, președintele raionului, cel mai probabil aici va activa secția de terapie, care la moment e cea mai aglomerată din cadrul Spitalului Raional.
Cât privește reparația clădirii, președintele încă în exercițiu al raionului ne-a declarat că aceasta ar putea fi realizată în 2020, pentru că numai atunci vor fi prevăzute resurse financiare în bugetul raionului.
Contactat de noi, Andrei Alexeev, directorul Spitalului Raional, ne-a declarat că până a transfera vreo secție e nevoie de reparație capitală a clădirii, valoarea căreia s-ar ridica până la 3–4 milioane de lei. Acolo, conform spuselor sale, funcționează doar sistemul termic. Apeductul și canalizarea sunt defectatate și nici energie electrică nu este. O altă problemă stringentă a sediului e și acoperișul.
Dânsul ne-a mai comunicat că, potrivit programului lor de activitate, secția de psihonarcologie trebuie să fie demolată, pentru că nu întrunește nicio normă de securitate, clădirea fiind în stare avariată. Dacă s-ar repara edificiul fostului ambulatoriu al Stației Ungheni, s-ar transfera aici secția de boli cronice și în locul acesteia ar fi mutată secția de psihonarcologie. Tot Andrei Alexeev ne-a spus că cele mai aglomerate secții la moment sunt cele de boli cronice, neurologie și terapie.
Aceeași sursă a menționat că la Spitalul Raional, din banii alocați de Consiliul Raional, fondatorul instituției spitalicești, s-au efectuat lucrări de reparație în secțiile ORL, chirurgie și traumatologie. Chiar săptămâna aceasta au fost date în exploatare. În prezent, Spitalul Raional activează în opt clădiri.
Actul normativ de transmitere a clădirii fostului ambulatoriu de la Stația Ungheni a fost elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la solicitărea președintelui raionului Ungheni, din motiv că Spitalul Raional nu are suficiente spații pentru acordarea serviciilor medicale calitative. Pentru aceasta sunt necesare secții suplimentare la nivel raional și anume: serviciul asistenţă boli cronice, serviciile de recuperare (masaj, fizioproceduri, chinetoterapie), dezvoltarea pe viitor a serviciului de îngrijiri paleative pentru pacienții de ambulator, dezvoltarea pe viitor a serviciului de îngrijiri paliative mobil, care necesită spaţiu și condiţii speciale (dotare cu automobile), concentrarea serviciilor îngrijiri paliative într-un edificiu, asigurarea serviciilor îngrijiri psihonarcologice de nivel regional pentru raioanele Ungheni, Nisporeni, Călăraşi, Făleşti.
Reamintim cititorilor că în 2017 mai multe instituții medicale din gestiunea Căilor Ferate au fost transferate către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, printre care și cea de la Ungheni. Ministerul Economiei argumenta atunci că situația financiară a Căilor Ferate este gravă, instituția având datorii față de salariați la acea vreme de aproximativ 93 de milioane de lei. Totodată, autoritatea a prezentat și cifre, prin care a încercat să arate că aceste instituții, de fapt, sunt o povară pentru Căile Ferate, întrucât aduc numai pierderi și astfel transferul acestora „nu suferă amânare”, iar pierderile ar fi în valoare de 13 milioane de lei în total. Conform datelor, instituția de la Ungheni ar fi avut un venit de 244 de mii de lei, cheltuielile fiind de peste un milion de lei, astfel aducând pierderi ÎS „Calea Ferată” de 906 mii lei.