A început activitatea profesională de la un banal anunț de angajare pe care l-a citit chiar în ziarul „Unghiul”. Angajatorul era în căutarea unei persoane care ar putea vinde flori. Anume de aici porneşte povestea Corinei Burlacu, o tânără cu diplomă de licență, specialitatea contabilitate şi audit, care mereu este înconjurată de flori. Și ea, la rândul ei, își dorea nespus să muncească, căci simțea nevoia să schimbe ceva urgent în viața ei, după o întâmplare nefastă.
„La prima întâlnire, angajatorul s-a uitat atent la mine şi mi-a zis că voi vinde flori vii, și nu ghete, deci trebuie să iubesc florile, să le îngrijesc și să le adun în buchete. Am spus că vreau să încerc, dacă o să-mi placă, o să lucrez, dacă nu, voi renunţa. În prima zi am luat câteva lecţii de aranjare a unui buchet, pentru ca a treia zi să vând deja singură flori”, îşi aminteşte Corina. De la început a fost complicat, dar nu a renunțat, a învățat încet micile secrete ale afacerii, avea clienţii săi, oferea consultaţii, sugera ce fel de flori i se potrivesc fiecărei persoane, deoarece preferințele sunt diferite.
De atunci s-au scurs 9 ani. Și pe ger, şi pe vânt, ploaie sau caniculă, fără zile de odihnă, Corina vinde, cred, cea mai plăcută marfă, fără de care nu se petrece nici un eveniment important din viața unui om. Spune că se simte împlinită atunci când cumpărătorul primește florile şi exclamă: „Vai, ce îmi place! Ce frumos!”. Este mândră, devine mai încrezută în propriile forțe, deoarece munca ei este apreciată şi străduinţele ei trezesc emoţii de bucurie şi fericire oamenilor.
A putut oricând să abandoneze această ocupaţie, însă, niciodată nu a regretat alegerea, astfel reușind să transforme un hobby frumos într-o afacere de familie. Anume de familie, căci pentru a-şi susţine soţia, Sergiu, a renunţat la serviciu pentru a se dedica şi el, florilor. Cu 3 ani în urmă, Corina decide că trebuie să treacă la o altă etapă, de aceea devine proprietara unei întreprinderi individuale, cu acelaşi gen de activitate. Devine floristă cu acte în regulă. Are un sortiment diversificat, desigur, în funcție de sezon, care numără în jur de 100 de specii de flori. Îi place să recomande clienţilor flori de culoare galbenă, căci consideră că este culoarea soarelui, ceea ce subînţelege căldură, armonie, fericire. Atunci când cumpărătorii spun că ea are cele mai proaspete flori, la sigur, nu exagerează. Doar sunt, deocamdată, unicii de pe piața din Ungheni care cresc în seră flori de eustomă, romaniţe.
Corina se ocupă de aranjarea florilor în buchete, vinderea lor, dar şi de stabilirea relaţiilor cu furnizorii de flori. Sergiu este ocupat mai mult cu lucrul în seră. În plus, și părinții le mai dau o mână de ajutor, deoarece sera este construită în curtea lor. Corina ne explică că planta firavă are nevoie de patru luni de îngrijire, pentru ca să se transforme într-o floare care să aducă bucurie în viaţa cuiva. Ultima floare din sera familiei Burlacu va fi tăiată în luna octombrie, după care va urma un repaos şi pentru ei, şi pentru solul din seră. „Desigur, am avut şi de pierdut, a fost suficient să se îmbolnăvească câteva plante, pentru ca apoi să constatăm că toate florile de pe o parcelă au fost infectate. Trebuie să le tratezi cu atenţie, să ştii cum să le uzi, de câtă lumină au nevoie, cât de des să afânezi solul. O mică neatenţie şi se duce totul de râpă“, mai spune Sergiu.
Desigur, florile sunt cele mai întrebate anume în lunile iunie-august. Şi dacă pentru toate femeile 8 martie este zi de odihnă, pentru soţii Burlacu, aceasta este una din cele mai grele din an. „Dăruiţi flori femeilor iubite oricând, şi vara, şi iarna, şi cu ocazii speciale, şi fără, deoarece o floare aduce zâmbet şi fericire”, îi îndeamnă pe bărbaţi Sergiu. Chiar dacă zi de zi, Corina este înconjurată de flori, adoră să i se ofere și ei flori. Soţul ştie despre aceasta și ori de câte ori are ocazia, o surprinde cu un buchet. În vitrina Corinei poţi vedea şi buchete mai speciale, adunate din flori de câmp şi medicinale. Florista mai spune că astfel de buchete sunt ca şi o şedinţă de fitoterapie. Poate de aceea au început să fie mai des solicitate de clienţi, mai ales că pot fi găsite doar vara.
Cu toate că florile îi ocupă foarte mult timp, Corina mai reuşește să fie şi consultant financiar, găseşte timp pentru a se implica şi în viaţa socială a oraşului. Buchetele rafinate înmânate participantelor la concursul de frumuseţe organizat în primăvara acestui an, au fost oferite de către Corina.
“Nu neglijăm nici educaţia copiilor, acordându-le timp şi atenţia cuvenită, aşa că o jumătate de zi sunt în grija soţului, iar cealaltă jumătate sunt cu mine”, spune Corina. Încearcă să îşi urmeze visele: vrea să îşi lărgească sortimentul, să aducă pentru ungheneni şi flori exotice, să le ofere consultanţă cum să le îngrijească, ca ele, florile, să îi bucure cât mai mult timp.
Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanţat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia Programului.