Vreau să dau un sfat tuturor. Este foarte simplu și, desigur, toată lumea știe acest lucru – atunci când cumpărați electrocasnice, fiți foarte atenți, verificați, uitați-vă în cutii, dacă anumite piese sunt în ele, controlați-le.
Mă duceam la o zi de naștere și m-am gândit să dăruiesc un grătar electric. Ca să nu intru într-o încurcătură, am mers după cadou la magazin, unde poți căuta în liniște, să pui întrebări și, în afară de asta, să obții bon fiscal – nu știi niciodată ce va urma, îți poate prinde bine. Mereu ni se spune că nu trebuie să cumpărăm mărfuri de la piață, acolo nu dau bonuri și nu vei putea demonstra că ai cumpărat de la vânzătorul respectiv, chiar nici nu vei avea acest drept.
Așa că m-am dus la magazin. Mi s-a arătat cu amabilitate totul, au bătut bonul și m-am dus acasă bucuroasă de cumpărătură. Acasă, când am început să mă laud cu achiziția, am văzut că mânerul portabil, aflat într-un pachețel împreună cu 2 șuruburi, era rupt sau, mai exact, acea parte care se înșurubează la frumosul grătar. După ce mi-a trecut supărarea și m-am certat că sunt neatentă, m-am calmat, pentru că am la mână bonul, cu atât mai mult cu cât, conform legilor noastre, dacă nu pot fi returnate, atunci pot fi reparate mașinile, scuterele, bicicletele, remorcile și utilajele lor, alte mijloace de mecanizare a lucrărilor agricole, bărcile de agrement și alte ambarcațiuni, precum și aparatele de uz casnic, echipamentele radio, computerele personale și echipamentele de multiplicare, echipamentele foto, telefoanele, instrumentele muzicale electrice, utilajele și echipamentele casnice ce funcționează cu gaz. Imaginați-vă, e vorba chiar și de mașini, pe când eu am un biet grătar pe care adineaori l-am achiziționat.
Dimineața am alergat repede la magazin. Dar cât de repede am venit, la fel de repede am fugit înapoi. Nu au dorit să vorbească cu mine, nici măcar nu au privit în direcția mea și m-au sfătuit să mă uit mai bine.
Am sunat la „linia verde” a Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, unde am fost „sfătuită” să scriu în condica de reclamații și sugestii despre nemulțumirile mele. Dacă după aceasta nu se vor lua măsuri sau nu-mi vor da condica, cică, să mă adresez la poliție.
Cu alte cuvinte, mi-am dat seama că pentru a schimba un mâneraș va trebui să-mi iau o vacanță și să mă pornesc cu petițiile, fără a fi sigură că problema se va soluționa în favoarea mea. Dar mai știi, poate magazinul a preluat din experiența Europei, unde returnarea mărfurilor este în exclusivitate bunăvoința magazinului.