Nimic de afară nu amintește de friguri, totuși vom vorbi cu primarii mai multor sate, comune din raionul Ungheni despre iarnă sau, mai bine zis, despre pregătirea instituțiilor sociale rurale.
Indiferent de ce se spune despre verile lungi și călduroase și iernile blânde din Moldova, o jumătate de an oamenii sunt nevoiți să facă focul în sobe, să conecteze minicentralele termice, să cheltuiască bani pentru încălzire – cam de pe la mijlocul lunii octombrie până la jumătatea lui aprilie. Și este foarte important ca în această perioadă la grădinițe, școli, centre de sănătate, oficii ale medicilor de familie, biblioteci, magazine să fie confortabil pentru elevi, vizitatori, pacienți, cumpărători, să nu sufere de frig în casele lor persoanele în vârstă, singure și bolnave. Deși multe instituții sunt acum autonome, cred că pe primarii satelor, comunelor îi doare și sufletul, și capul din aceste motive.
E vorba despre oamenii noștri
Valentina Lincovschi, primarul comunei Morenii Noi, a menționat că o doare sufletul pentru toți, deoarece cunt locuitori ai comunei. Nu contează despre ce e vorba, de pregătirea gimnaziului sau poștei pentru activitate în condiții de iarnă, dacă trebuie, primarul va ajuta. Potrivit interlocutoarei, toate instituțiile sociale se încălzesc cu gaz. „Cu câțiva ani în urmă, eram criticată la toate adunările că nu este încălzire la bibliotecă și club, dar anul trecut am reușit s-o facem, prin urmare, acum totul se încălzește, și poșta, și magazinul, și gimnaziul, și oficiul medicului de familie, și clubul, și biblioteca. Înainte, când erau sobe, mirosea a fum, iar acum nu e nevoie nici de cărbune, nici de lemne”, povestește primarul.
În ceea ce-i privește pe bătrânii singuri și bolnavi, toți se află la evidență, sunt luați la control, se știe cine are de foc și cine nu, cu toate că au copii sau persoane care îngrijesc de ei. Dacă cineva roagă primăria să-i ajute, nu va fi refuzat. Este un bătrân singur care nu are pe nimeni, anul trecut, împreună cu pădurarul, au rezolvat chestiunea privind asigurarea lui cu vreascuri. Dar în majoritatea cazurilor, oamenii fac totul singuri, în plus, mulți primesc ajutor pentru perioada rece a anului.
Primarul satului Bușila, Valeriu Toderică, la fel spune că îl doare sufletul de tot și de toți. Desigur, instituțiile se pregătesc să activeze în timpul iernii. Oficiul medicilor de familie are centrală termică, cu toate că au păstrat și sobele. Biblioteca se încălzește cu calorifer electric cu termostat, deoarece atunci când li s-au dat calculatoarele, li s-a pus anumite condiții și una dintre ele prevedea încălzirea. Se încălzește și poșta. Grădinița are centrală termică pentru care s-au procurat 20 de tone de biomasă, a mai rămas să cumpere lemne. Primarul speră că se va încălzi bine și biserica, fiindcă a fost instalat un cazan nou, mai înainte era o sobă și serpentină, dar au fost demontate și biserica a devenit mai spațioasă. Primăria are încălzirea sa.
Persoanele în vârstă singure, nevoiașe primesc ajutor pentru perioada rece a anului. Ce-i drept, primarul nu poate spune ce ai cumpăra cu 350-370 de lei pe lună, pentru că știe că o tonă de cărbune costă peste 4000 de lei, iar un metru ster de lemne – aproximativ 950, deși pot cumpăra lemn moale din gospodăria silvică contra sumei de 550-600 lei. Problema pregătirii pentru iarnă este monitorizată de lucrătorii sociali și asistentul social. Potrivit primarului, lucrează cu toții în această direcție, pentru că este vorba despre oamenii lor. În caz de necesitate, se rezolvă chestiunea plasării celor nevoiași la centrele specializate pentru această categorie.
Vorba ceea, cât ține și iarna asta – doar vreo 6 luni.