Fermierii au anunțat proteste, iar pentru combaterea acestora guvernanții i-au invitat pe fermieri la un dialog care a avut loc la Guvern. Dialogul nu a fost productiv asta o concluzionăm prin faptul că chiar a doua zi în mai multe localități din țară, mai exact: Ungheni, Căușeni, Rezina, Fălești zeci de agricultori și-au scos tehnica grea pe marginea drumului în semn de protest.
Cele mai semnificative mesaje lipite pe tractoarele fermierilor au fost: „Moare satul, moare statul!”, „Țăranii hrănesc Moldova”. Am urmărit discuția de la Guvern dintre agricultori și autorității. Din cele relatate agricultorii se confruntă cu probleme. Pentru prima dată în 30 de ani aceștia cumpără motorină la preț de 32 lei pe litru și fertilizanți la preț de 26 mii lei tona (după spusele acestora, anterior prețul era de 7 mii pe tonă). Principiile guvernării sunt următoarele: ajutorul nu trebuie să meargă la toți, doar la cei ce au nevoie. Aici rămâne de văzut cum clasificăm cei ce au nevoie și cei ce nu au.
Totodată, autoritățile se lăudau că au mărit sumele pentru subvenționare. Dar în contextul scumpirilor aceste măsuri nu sunt simțite de fermieri. O problemă discutată a fost că fermierii nu dispun de locuri, unde ar putea să-și depoziteze roadele și că ar avea nevoie de sprijin în construirea frigiderelor. Însă, Vladimir Bolea deputat PAS, a menționat că „nu este rentabil să ai frigider, trebuie pe întreg parcursul anului să asiguri pază și să plătești taxe, mai avantajos este să plătești arendă acestora pentru câteva luni până îți vinzi marfa”. Eu chiar vreau să discut cu un agricultor ce are frigider ca să îmi dau seama dacă este rentabil sau nu.
Un alt mesaj al deputatului m-a indignat „să nu credeți în nimeni”. Totuși, la alegeri au fost și mesaje electorale ce țineau de încredere. Prim-ministra a fost deranjată de faptul că un agricultor transmitea live discuția, când devii demnitar public îți asumi niște responsabilități, iar imaginea ta este una publică. Asta demonstrează încă o dată că actuala guvernare stă prost la capitolul comunicare. Se folosește termenul de reducere a accizului cu 30% și cum explici unui om simplu? De ce, nu se zice simplu, prin aceasta prețul motorinei scade cu 70 bani. Oare această întâlnire era să aibă loc dacă agricultorii nu anunțau proteste? Ca să ajungem la dialog trebuie să protestăm?
Chiar dacă responsabilii de gestionarea problemelor cu care se confruntă la moment agricultorii noștri o au mai mult Guvernul, inclusiv Ministerul Agriculturii, la discuția de la Guvern mai mult a vorbit deputatul PAS, Vladimir Bolea. Ministrul, Viorel Gherciu, nu s-a manifestat practic deloc. Aceasta demonstrează încă o dată de necesitatea remanierilor în guvernul nostru. Totuși, executivul se pare că a auzit mesajul agricultorilor, urmează să ramburseze 100% din valoarea accize. Eu mă întreb dacă această măsură nu se putea face fără protestul agricultorilor.