Cincisprezece minute din ora de sport sau educație fizică, cum i se mai spune, într-o clasă primară de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” sunt rezervate pentru practicarea unor exerciții, care duc la tratarea scoliozei.
Inițiativa îi aparține dirigintei Diana Ciocîrlan, care ne-a declarat că ideea a apărut în timp ce s-a confruntat cu această problemă la fiica ei. „După un șir de ședințe de masaj, la care am mers cu propriul copil, am hotărât să practicăm câteva exerciții și cu discipolii mei, care pot oricând să aibă o atare problemă”, spune învățătoarea. Dânsa specifică în continuare că exercițiile au fost alese cu un specialist, în cazul dat, un masor.
Cei care susțin această inițiativă a cadrului didactic sunt părinții. „Eu le demonstrez copiilor complexul de exerciții, le cer în fiecare zi acasă să-l execute. Pentru a mă asigura că îl fac îi rog și pe părinți să-i monitorizeze”, mai spune Diana Ciocîrlan.
Ce este scolioza și care sunt cauzele apariției?
În prezent, la 80% din copiii de vârstă şcolară se depistează forme mai avansate sau mai puţin avansate de scolioză – deviaţie a coloanei vertebrale. „Scolioza apare cel mai frecvent în perioada de dezvoltare intensivă a scheletului şi de aceea se întâlneşte în mod special la copii. La o vârstă fragedă această afecţiune poate fi tratată uşor, doarece coloana vertebrală nu este complet formată, însă după 18-20 de ani sunt necesare tratamente mai complexe”, spune Svetlana Sîrbu, instructor în masaj.
Specialista mai adaugă că sunt mai multe cauze de apariție a deviației coloanei vertebrale, cele mai principale ar fi poziția corpului incorectă în timpul mersului sau a statului pe scaun în cadrul lecțiilor, fiindcă atunci când copiii se relaxează, formează o obişnuinţă din a nu sta drepţi. Astfel, lipsa tonusului muscular duce la apariția curburilor coloanei vertebrale. Totuşi există şi alţi factori ce pot duce la apariţia scoliozei, inclusiv modul de viaţă sedentar, asimetria genetică a picioarelor şi bazinului sau băncile de la școală, care sunt foarte incomode. De multe ori, cei mai mici de înălțime nici măcar nu ating podeaua, rămânând suspendați pe scaune, fără punct de sprijin și invers, cei înalți trebuie să stea foarte aplecați în timpul orelor, deformându-și coloana. Fetele prezintă un risc mai crescut de a dezvolta scolioza cu curburi mai mari și mai severe decât băieții.
Svetlana mai spune că există un test prin care medicul observă pacientul aplecat înainte din talie la 90 de grade cu brațele întinse spre podea și genunchii drepți. Din această poziție, cele mai multe semne de scolioză care prezintă asimetrie sunt vizibile clar în coloana vertebrală și/sau în trunchiul corpului: un umăr este mai ridicat decât celălalt; unul din șolduri este mai mare sau mai proeminent decat celălalt; talia pare neuniformă; corpul se înclină într-o parte; un picior poate părea mai scurt decat celălalt.
Aceeași sursă menționează că scolioza este de mai multe tipuri: congenitală ce este cauzată de o anomalie a oaselor, prezentă la naștere; neuromusculară – un rezultat al mușchilor și nervilor anormali, de obicei, este prezentă la oamenii cu spina bifidă sau paralizie cerebrală; idiopatica – cel mai frecvent tip de scolioză, ce nu are o cauză specifică, dar există mai multe teorii, însă niciuna nu s-a dovedit a fi definitvă.
Specialiștii susțin și recomandă ca tratarea scoliozei să fie făcută cât mai timpuriu, deoarece cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât mai simplu va fi tratamentul scoliozei, deoarece coloana vertebrală este în stadiul precoce de formare şi se adaptează cu uşurinţă. La adolescenţi tratamentul poate dura mai mult timp, iar după 18 ani uneori este necesar și tratament chirurgical.