Astăzi vorbim cu Eugenia Coșcodan, psiholog clinician și psihoterapeut în București. Specialista ne va oferi câteva sfaturi despre cum să facem față situației și de ce oamenilor le este atât de frică de această perioadă de izolare.
— Cum ne descurcăm în acestă situație de criză?
— Primul lucru pe care îl putem face în această perioadă este să ne liniştim. Atunci când avem o stare de linişte interioară putem gândi lucid, putem lua decizii sănătoase şi ne putem conecta cu noi. Este important să ne regăsim în lucrurile mici, care ne bucură, să ne înconjurăm de persoane dragi.
— Care sunt fricile cu care ne confruntăm în perioada de izolare?
— Fricile care apar în aceste momente de criză sunt: frica de a pierde controlul, frica de necunoscut, nesiguranţa. Acestea pot fi diminuate prin ventilare emoţională, prin acţiuni creative.
— De ce izolarea este atât de dificilă?
— Omul este o fiinţă socială, este ceva normal să ne dorim să ieşim din casă, să intrăm în comuniune cu natura, cu aerul, să ne bucurăm de soare şi să dezvoltăm relaţii sociale.
Aș dori să punctez faptul că distanța socială nu este același lucru cu izolarea socială, ci doar reducerea spațiului fizic.
— Cum ne facem șederea în casă mai plăcută?
— În primul rând, este bine să ne asigurăm că locul în care stăm este unul confortabil, curat, cald sufletește.
De asemenea, este important ca expunerea la TV să fie limitată și selectivă. O muzică de relaxare, o carte citită poate să ne inspire să realizăm lucruri pentru care înainte nu aveam timp să le facem, transformând dintr-un timp “pierdut” într-un timp calitativ petrecut în casă.
— Ce le putem spune copiilor în această perioadă?
— Se ştie deja că pentru un copil, părintele este primul model de viaţă, iar el va imita prin excelenţă exemplul părinţilor. De aceea, este important să avem grijă la ce gândim, cum reacţionăm, cum ne comportăm.
Un timp petrecut calitativ cu copiii poate începe prin a comunica copiilor că este doar o perioadă în care facem acest lucru, că sunt în siguranţă şi că lucrurile vor reveni la un moment dat la normal.
Situaţiile de stres în viață pot fi multe, de aceea vă recomand să îi încurajaţi pe copii să găsească idei, soluţii pentru a-şi dezvolta capacitatea de a face faţă în orice condiţii de stres, nu doar în acest moment. Ei pot fi ghidați prin joc, desen, comunicare.
Totodată, este foarte important să stabilim un program, cu reguli clare pentru fiecare zi. Disciplina interioară ne ajută să atingem performanţe în crearea unui caracter puternic şi pregătit în fața obstacolelor din viață.
— Cum putem să menţinem relația cu partenerul?
— Un factor important în a ne păstra relaţia în armonie este să fim responsabili pentru propriile noastre emoţii, gânduri, atitudini și comportamente. Îmbrăţişările, pupicii, gândurile calde exprimate cu iubire, blândeţe, empatie și conectare pot fi adevărate pastile împotriva stresului.
— Cât de echilibrați suntem din punct de vedere psihologic în aceste condiții?
— Panica, stresul, agitaţia arată că societatea în care trăim are nevoie să fie susţinută să depăşească aceste evenimente spontane cu iubire, empatie și altruism. Să abordăm o atitudine de curaj, încredere şi optimism că totul va fi bine și să ne reamintim că este doar o perioadă.