Elena Secrieru este învățătoare la treapta primară la LT „Gh. Asachi” din municipiul Ungheni. Tot ce face, realizează cu drag, în special meseria de dascăl. A îndrăgit pedagogia de mică. Elena are o pasiune – crearea săpunului natural, cel mai utilizat produs cosmetic – și crede că dedicarea față de o pasiune personală poate crea un mediu de învățare mai dinamic și mai captivant, în care elevii sunt încurajați să fie curioși și să-și urmeze propriile interese.
— Ce v-a inspirat să deveniți învățătoare și ce vă motivează să continuați să lucrați cu elevii zilnic?
— Meseria de învățătoare a fost îndrăgită încă din copilărie. Când adunam toți prietenii din mahala și îmi organizam propria clasă, cu nostalgie îmi amintesc de acele clipe. Dar cred că un impact asupra acestei alegeri a avut și prima mea învățătoare, care mereu a prezentat dedicație, răbdare, obiectivitate și dragoste pentru copii. Ceea ce mă motivează să lucrez în continuare cu elevii este dorința de a continua să împărtășesc cunoștințe, să inspir și să ghidez micii școlari în procesul lor de dezvoltare, cât și bucuria de a vedea progresul și evoluția lor.
— Cum reușiți să mențineți elevii implicați și motivați în procesul de învățare?
— Motivația de a învăța este unul dintre segmentele primordiale ale succesului școlar. Reușesc să mențin elevii implicați și motivați în procesul de învățare folosind mai multe modalități cum ar fi: oferirea recompenselor sub formă de abțibilduri, diplome, stikere, încurajarea, crearea unui mediu de învățare după necesități, implicarea elevilor în diverse activități educative și extracurriculare.
— Confecționarea florilor de săpun este o artă delicată. Cum v-ați descoperit această pasiune și ce v-a atras spre ea?
— Într-adevăr confec-ționarea florilor de săpun este o artă delicată, care necesită răbdare și îndemânare, nu oricine ar putea îndrăgi această îndeletnicire. Înainte de a face cursul de preparare a săpunului natural, cel mai utilizat produs cosmetic, am confecționat diverse compoziții care înfrumusețau masa de sărbătoare (în timpul iernii și de Paști), la început pentru rude apoi pentru vânzare. Dat fiind faptul că acestea erau doar ocazional, am căutat ceva mai solicitat și întâmplător pe rețelele de socializare am descoperit un anunț de înscriere la „Cursul de creare a săpunului” primul în Republica Moldova. Am fost atrasă de frumusețea artei și de crearea a lucrurilor manuale toată viața și toate acestea m-au făcut să mă descopăr în această pasiune.
— Ați reușit să integrați această pasiune în activitățile școlare? Dacă da, cum reacționează elevii la acest tip de activități?
— Încă nu am reușit să integrez această pasiune în activitățile școlare. Dar am realizat câteva ateliere de lucru la unele petreceri, copii reacționând cu entuziasm, plăcere și satisfacție, erau foarte fericiți atunci când au realizat un lucru de igienă chiar cu mânuțele lor.
— Cum vă ajută această pasiune să vă relaxați și să găsiți echilibrul între viața profesională și cea personală?
— Mereu mi-a plăcut ceea ce fac și mai ales să progresez, să descopăr lucruri noi și să mă dezvolt, inclusiv în profesia de pedagog. Există o îmbinare între aceste două pasiuni ale mele. Educația mereu mă aduce spre descoperiri noi și mă menține într-o stare de curiozitate. Arta de creare a săpunului ocupă un alt loc în viața mea aducându-mi relaxare, energie, un venit și în același timp contribuind la menținerea unui echilibru între sfera personală și cea profesională, oferindu-mi satisfacție pe ambele planuri.
— Credeți că dedicarea față de o pasiune personală are un impact asupra modului în care predați și interacționați cu elevii?
— Da, sigur, dedicarea mea față de o pasiune personală reflectă elevilor mei energie, entuziasm, creativitate. Ei devin mai motivați atunci când dascălul lor este cu adevărat implicat și entuziasmat de ceea ce face. Dedicarea față de o pasiune personală poate crea un mediu de învățare mai dinamic și mai captivant, în care elevii sunt încurajați să fie curioși și să-și urmeze propriile interese.
— Ce lecții ați învățat din confecționarea florilor de săpun și cum ați aplica aceste lecții în predare?
— Lecțiile pe care le-am învățat în confecționarea florilor din săpun, deja nu erau noi pentru mine: neapărat înainte de realizarea unei ore de predare trebuie să pregătim din timp tot necesarul, rezultatele frumoase necesită timp și răbdare, dacă nu am obținut rezultatul dorit să mai repet încă o dată, ceea ce este realizat cu pasiune de cele mai multe ori are succes.
— Cum încurajați creativitatea elevilor dvs. și ce rol joacă aceasta în dezvoltarea lor personală?
— Învățământul primar reprezintă o perioadă de formare a personalității și abilităților individuale de formare a personalității iar promovarea creativității în cadrul procesului educațional este un lucru vital. Personal folosesc diverse metode care încurajează creativitatea în rândul școlarilor cum ar fi: proiecte de cercetare, jocurile de rol, explorarea artelor, rezolvare de probleme complexe, excursiile, împărtășirea cu ideile creative în cadrul orelor de educație, crearea compozițiilor din diverse materiale din natură și multe alte metode eficiente.
— Aveți planuri de a dezvolta această pasiune într-un mod mai formal, poate chiar ca un mic business?
— La moment dețin un mic business de realizare a mărturiilor și a buchetelor din săpun natural care îmi aduce plăcere și un mic venit.
— Ce alte pasiuni aveți sau ce noi pasiuni ați dori să explorați în viitor?
— În prezent pasiunile mele rămân a fi meseria de învățător și crearea diverselor forme din săpun. Desigur poate pe viitor voi mai explora o nouă artă, de ce nu?
— Ce sfaturi ați oferi altor învățători care încearcă să găsească un echilibru între pasiuni personale și carieră?
— Găsirea unui echilibru între pasiuni personale și carieră poate fi provocatoare, dar esențială cred eu pentru a menține satisfacția personală și profesională. Iată câteva sfaturi pentru colegii de breaslă care încearcă să atingă acest echilibru: gestionează timpul stabilind priorități și alocând timp atât pentru carieră, familie, cât și pentru pasiunile tale. Integrarea pasiunilor în carieră, căutând moduri în care să integrezi ceea ce cu adevărat îți place să faci în activitatea profesională. Îngrijirea de sine, nu neglija și îngrijirea față de propria persoană, atât timp cât pasiunea îți aduce timp pentru relaxare și un exercițiu fizic în care îți încarci bateriile.
— Dacă ar fi să reflectați asupra carierei dvs. până acum, ce moment vă aduce cel mai mult mândrie?
— Cunoaștem că una dintre cele mai nobile profesii este cea de pedagog, chiar dacă mulți au uitat de acest lucru. A fi învățătoare pentru mine însemnă onoare, sacrificiu, responsabilitate și o misiune fără de preț. Reflectând asupra carierei mele, momentul care îmi aduce cel mai mult mândrie este acela în care am reușit să văd progrese în rezultatele elevilor mei, dar și îmbunătățirea performanțelor academice a acestora.