„Ea este profesoară, el – muncitor la construcţii în Rusia. Cresc împreună un băiat de 14 ani. Aparent, o familie de oameni gospodari, despre care nu s-a prea auzit să se vorbească de rău în sat. La începutul lunii ianuarie, într-un conflict iscat în familie din cauza consumului excesiv de alcool, bărbatul s-a înfuriat şi şi-a înjunghiat soţia cu cuţitul. Atunci a ieşit la iveală că nu e pentru prima oară când în această familie au loc asemenea situații” – este unul dintre cazurile înregistrate în raionul Rezina acum câțiva ani și rezolvate cu succes de echipa multidisciplinară din localitate. Cazul a fost făcut public în cadrul unui eveniment organizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Specialiștii spun că astfel de cazuri se întâlnesc destul de des în Republica Moldova și ele intră pe agenda echipelor multidisciplinare din localități, care au primul rol în prevenirea și monitorizarea cazurilor de violență în familie, în special asupra femeilor și copiilor.
Deși Republica Moldova are o bază normativă privind crearea echipelor multidisciplinare teritoriale în cadrului Sistemului Național de referire încă din 2014, în municipiul Ungheni o astfel de echipă a început a activa de curând. „În mun. Ungheni, echipa multidisciplinară (EMD) a fost constituită conform dispoziției nr. 261-02/1-7 din 08.09.2021, este cea mai „tânără” EMD din raionul Ungheni”, spune Elena Burlacu, coordonatoarea echipei.
Majoritatea victimelor refuză să fie ajutate
Victimele supuse violenței au mai multe posibilități de a cere ajutor, explică Elena Burlacu. Una dintre acestea este să apeleze la Echipa Multidisciplinară, care constă dintr-un un grup de specialiști din diverse domenii – primarul/viceprimarul, polițistul de sector, asistentul social, medicul de familie, un psiholog și alte persoane după caz/localitate. „Dacă victima acceptă să fie asistată și ajutată (majoritatea refuză să le fie pornit un program de asistență), dosarul îl deschide managerul de caz – asistentul social. El colectează datele și urmează instrucțiunile, însă nu te poți adresa doar asistentului social, dar fiecărui din acești specialiști – ei comunică între ei, se adună și încearcă să găsească soluții pentru a ajuta victima și pe copiii ei. Fiecare specialist are o anumită instrucțiune elaborată și aprobată de către ministerul de resort. Ei sunt obligați să acționeze conform acesteia și să contribuie la soluționarea problemei”, spune Elena Burlacu.
În cazul copiilor este mai ușor, întrucât asistenții sociali sunt obligați prin lege să inițieze un plan individual de asistență și să soluționeze problema. „În cazul femeilor victime ale violenței în familie însă, ele pot refuza asistența și nimeni nu are dreptul să le oblige să o accepte. Chiar dacă sună straniu, specialiștii nu pot ajuta o victimă matură fără acordul ei”, mai spune coordonatoarea EMD a mun. Ungheni.
„Sunt sigură că, peste ceva timp, vor înțelege că au procedat corect, măcar de dragul copiilor”
Fiecare caz e diferit și, din acest motiv, soluțiile sunt diferite. Elena Burlacu ne enumeră câteva dintre soluțiile pe care le identifică EMD: fie din familii sunt scoși agresorii, fie se identifică o locuință temporară pentru victimă și copii și se lucrează pentru adaptarea și integrarea acesteia în societate și în câmpul muncii. Cel mai important în tot acest proces este ca victimele să nu cedeze, să meargă până la capăt și să accepte ajutorul specialiștilor. „Știu că poate fi foarte greu la început, dar sunt sigură că, peste ceva timp, vor înțelege că au procedat corect, măcar de dragul copiilor dacă nu de dragul lor”, este de părere Elena Burlacu.
Din 26 de cazuri monitorizate doar o singură victimă a acceptat să i se inițieze procedura de asistență
În municipiul Ungheni, până în luna mai au fost înregistrate 26 cazuri de violență în familie, care erau monitorizate de către EMD. Dintre acestea, doar o victimă a permis să i se inițieze un plan individual de asistență, spune Elena Burlacu: „Restul s-au împăcat sau nu au dorit să fie susținute. Au avut nevoie doar pe moment, ca să calmeze agresorul”.
Victimele violenței în familie, dacă nu acceptă un plan de asistență din partea EMD, rămân doar în evidența poliției. Dacă agresiunea se repetă, victima poate depune o cerere la EMD și atunci cazul este reluat pentru monitorizare. „Din păcate, nu poți ajuta pe cineva cu forța, chiar dacă îi vrei binele și știi că așa e corect. Legea leagă cumva mâinile specialiștiloe atunci când victima refuză. Ei nu au dreptul să intervină fără acordul ei. Numai în cazul copiilor specialiștii intervin – fie că vor, fie că nu vor părinții. La adulți e mult mai greu anume din această cauză”, a adăugat Elena Burlacu.
La crearea echipei multidisciplinare din mun. Ungheni a contribuit echipa Centrului de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”, cu ajutorul proiectului „Un răspuns mai ferm al EMD-lor din raioanele Ungheni și Cahul la violența în bază de gen”.
Datele de contact EMD mun. Ungheni
Primăria mun Ungheni, în holul de la et. 1, este un panou dedicat EMD Ungheni. Acolo sunt și leaflete cu informații și mici cărți de vizită cu date de contact la care se pot adresa, ne informează Elena Burlacu.
Acest material este realizat de către Asociația Presei Independente (API) în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.