Am sondat terenul din raionul Ungheni şi încă o dată ne-am convins că suntem egali în faţa Domnului, dar nu şi în faţa taxelor bisericeşti. În oraş sunt 9 localuri de cult, iar în raion – peste 20 de biserici şi mănăstiri, dar preţurile diferă de la una la alta. Cine totuşi stabileşte platformele băneşti pentru diferite slujbe divine, oficiate la mănăstirile şi bisericile din raion? Ne vom referi strict la reuniunea în faţa Domnului între bărbat şi femeie – cununia religioasă.
La mănăstirea „Sf. Gheorghe”, or. Ungheni, se percepe o taxă de cununie de 600 de lei. Este obligatorie achitarea de către miri a slujbelor pentru întărirea familiei, dar şi pentru lumânările care vor fi aprinse în policandrul bisericii. E tradiţie ca mirii să aibă şi o icoană. Nu ar fi corect dacă mirii ar uita să aibă şi un covor pe care vor sta atunci când va fi înfăptuită una din tainele bisericeşti – cununia.
Părintele Damaschin, stareţul mănăstirii „Sf. Ilie” din oraşul Corneşti, spune că oficiază cu cea mai mare plăcere cununia religioasă. Cu toate acestea, doritori nu sunt atât de mulţi. Probabil, de vină este şi faptul că mănăstirea se află într-un loc mai ferit de ochii lumii.
Stareţul nu are nici condiţii stricte care ar pune la cheltuieli mirii. „Mirii se pot cununa cu icoana lor, nu este obligatoriu să o cumpere de la mănăstire. Nu sunt categoric nici în privinţa achitării pentru citirea unor slujbe întru întărirea familiei – mirii o fac doar la dorinţa lor şi după posibilităţi. Lumea şi aşa este săracă, dar dacă mai avem şi noi careva pretenţii, nu cred că este un lucru normal. De la biserică credincioşii trebuie să se ducă cu inima plină de bucurie şi împlinire”, explică pe îndelete stareţul. Pentru aceste servicii naşii de cununie achită în casa mănăstirii 400 de lei.
La catedrala eparhială “Sf. Kn. Aleksandr Nevski” din oraşul Ungheni, regulile sunt cam dure. Astfel, mirii trebuie să aibă fiecare câte o icoană. Preţul lor este diferit – de la câteva sute până la o mie de lei. Vânzătoarea obiectelor de cult din magazinul de pe teritoriul catedralei ne spune că tot tinerii trebuie să plătească pentru citirea slujbelor întru întărirea familiei şi să aprindă un policandru. Naşii, adică părinţii spirituali, la rândul lor, trebuie să achite taxa de cununie. Aceasta se ridică la 600 de lei. Argumentul invocat de persoana responsabilă de înregistrarea datei pentru ziua cununiei, se pare că ar fi unul serios – mirii şi aşa au de suportat unele cheltuieli pentru organizarea evenimentului festiv.
Preotul Vadim Corostinschi, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, a subliniat că taxele sunt stabilite de către consiliul parohial, banii fiind ulterior folosiţi pentru întreţinerea, amenajarea şi reparaţiile curente şi capitale ale bisericilor şi mănăstirilor.
De altfel, preotul spune că ar fi corect ca mirii, odată ce au convenit să îşi unească destinele şi în faţa Domnului, trebuie să procure nu una sau două, ci trei icoane: „Credincioşilor trebuie să li se explice multe lucruri, căci unii din ei chiar nu cunosc tainele bisericii. Astfel, pe lângă sfintele icoane cu chipul Mântuitorului şi al Maicii Domnului, cuplul trebuie să aibă şi icoana cu chipul sfântului care le va ocroti casa”.