Se spune că omul a fost creat pe lume pentru a fi fericit. Scopul pentru care am fost proiectați ca ființe umane este ca să putem trăi în relații sănătoase cu semenii noștri, să iubim și să fim iubiți, să dăruim și să primim, să simțim fericirea în tot sensul și plinătatea ei.
Cu toate acestea constatăm în ultimul timp că am cam uitat a ne bucura chiar și de lucruri majore, dominați fiind de îngrijorări și situații imprevizibile. Din cauza anumitor factori, numărul celor care petrec o bună parte din timp, făcându-și griji pentru diferite aspecte ale vieții, se mărește, or, societatea în care trăim este extrem de stresată. Ne facem griji de lucruri neprevăzute ce ni se pot întâmpla, de pierderea a ceva drag și scump, iar toate acestea sunt un obstacol în calea liniștii noastre.
Este aproape imposibil să nu te îngrijorezi, iar uneori îngrijorările noastre par a fi întemeiate, căci stăm cu necunoscutul în față. Ne e frică să fim criticați sau arătați cu degetul, ne e frică să nu fim judecați aspru de cei din jur, ne e frică că astăzi cineva se străduie să ne influențeze starea noastră de spirit și să ne scoată din zona de confort, ținându-ne mereu în alertă. Se spune că liniștea sufletească este un sentiment de autocontrol interior, care ne permite să funcționăm la capacitatea maximă a tuturor abilităților noastre. Întrebarea e – cum o menținem? Ne îngrijorăm pentru ce s-ar putea întâmpla cu noi sau familiile noastre, cu țara noastră și cu lumea întreagă. Pentru a mai spulbera din neliniști ne căutăm de ale noastre. Încercăm să fim optimiști și pozitivi, zâmbim pentru a nu lăsa emoțiile negative să ne domine, deși umbra îngrijorării își face loc în sufletele noastre tot mai mult.
Cu toate acestea ne este greu să realizăm că tocmai prin aceste îngrijorări ne privăm de sănătate, fericire, dragoste, libertate, putere, statut, vitalitate.
Apare fireasca întrebare, poate cineva crede că ne dorim prea mult sau poate nu avem dreptul la acestea toate ce ne-ar reda liniștea, bucuria, fericirea și bunăstarea. Starea de instabilitate și lupta de supremație a unora ne fac să supraviețuim din punct de vedere emoțional, datorită unui echilibru delicat: luptă sau fugi, ori calmează-te și raționează. Trebuie să conștientizăm că fiecare moment care ne este dat în această viață ne este oferit cu un scop, acela de a trăi în pace și bună înțelegere. Acum mai mult ca oricând, acțiunile sau inacțiunile noastre, pot determina viitorul în care vom trăi noi și generațiile care vin. Trecutul omenirii ne-a dat multe lecții de viață și ne-a pus la multe încercări. Este de datoria noastră să gândim rațional și să ne informăm corect în toate aspectele, pentru a nu cădea pradă incertitudinilor.