
Primăvara şi vara, în perioada caldă a anotimpului, se creează condiţii de dezvoltare a microbilor de răspândire a bolilor diareice acute (BDA). Perioada de incubaţie la diferite BDA, poate varia de la 30 minute până la 3-7 zile.
Principalele cauze de dezvoltare a BDA sunt nerespectarea igienei personale, neasigurarea efectuării măsurilor antiepidemice la timp, nerespectarea regulilor pregătirii şi păstrării produselor alimentare, neaprovizionarea cu apă potabilă a populaţiei. Răspândirea BDA se provoacă cu apă contaminată. Anual se înregistrează izbucniri epidemice de boli diareice acute cauzate de nerespectarea igienei de prelucrare şi păstrare a produselor alimentare.
Simptomele bolilor diareice acute.
Diareea acută poate fi însoţită de colici abdominale, intensive, distensie abdominală, greţuri, vomă, febră pâînă la 40* C, scaun lichid de 20-30 ori pe zi, uneori cu striuri de sânge, mucoasă, slăbiciune generală, cefalee. În cazuri grave se dezvoltă septicemia, deshidratarea.
Diareea nu este o maladie extrem de gravă, dar în unele cazuri poate fi periculoasă, când este prezentă mai mult de 3 zile, cu dureri intensive abdominale şi rectale, cu scaun cu eliminări patologice – sânge, puroi, mucoase, febră în valori de 38* C, apar semne de dishidratare.
Prevenirea maladiilor diareice acute poate fi efectuată prin folosirea apei potabile din surse sigure; folosirea apei fiartă şi răcită sau îmbutiliată; spălarea fructelor şi legumelor ce se folosesc în alimentare fără prelucrarea termică; evitarea scăldatului şi pescuitului în zonele inundate; spălarea m/inilor cu săpun înainte de luarea mesei, înainte de prelucrarea bucatelor; spălarea şi dezinfectarea tuturor suprafeţelor şi veselei utilizate la prepararea bucatelor; protecţia bucătăriilor şi zonelor de gătit împotriva insectelor, rozătoarelor, animalelor; separarea cărnii crudă şi peştelui de celelalte alimente; folosirea cuţitelor şi tocitoarelor separat pentru produsele crude şi cele gata; neîntrebuințarea produselor uşor alterabile (lactate, carne, peşte, patiserie) procurate de la realizatorii particulari din străzi şi pieţe neautorizate; procurarea produselor alimentare proaspete numai din locuri sigure, unde e permisă vânzarea, verificarea termenului de valabilitate; pregătirea bucatelor pentru copii, imediat înainte de consumare. Nu păstraţi bucatele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore şi nu reîncălziţi alimentele gătite la o temperatură mai joasă de 60* C. Păstraţi produsele alimentare la o temperatură nu mai mare de 5*C. Nu păstraţi alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider. Nu consumaţi produse alimentare cu termen de valabilitate expirat.