La 13 septembrie s-a început un nou an școlar în România. Mulți de acolo și-au manifestat dezacordul despre modul cum s-a dat startul unui nou an de studii. Reporterii de la scoala9.ro notau într-un material despre povestea a 11 dascăli, care au decedat din cauza complicațiilor de COVID, „Un an al școlii pornit aproape cu furie, sub impulsul nostru, al tuturor, de a scăpa din cercul anormalului. E un sentiment resimțit nu doar în România, ci și în întreaga lume”.
Un adevăr parțial, pentru că în Republica Moldova chiar s-a pornit cu furie. Un grup de părinți a ieșit în stradă și a protestat. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de condițiile în care ar trebui elevii să învețe, dar și modul în care urmează să fie organizat procesul educațional în format mixt. Pe lângă toate acestea elevii, cadrele didactice și părinții din Republica Moldova nu au avut parte de tradiționalul eveniment festiv „Primul sunet”. Pe când în România s-a permis cu unele restricții, dar s-a dat voie ca toți să se bucure cât de puțin de emoționantul eveniment. „Sunt permise festivitățile de deschidere doar dacă se desfășoară în aer liber, nu durează mai mult de o oră și jumătate iar toți participanții poartă mască de protecție”, cam acestea au fost regulile pentru „Primul sunet” în România.
Nu pot să zic că au fost din cele mai drastice. S-ar fi putut și la noi să se desfășoare astfel, dar din nu știu ce motive s-a decis că anume la 1 septembrie există cel mai mare pericol de infectare de noul tip de coronavirus. Nicidecum nu a existat când s-au organizat festivitățile, dedicate sărbătorilor naționale de la sfârșitul lui august, nici la Summer Fest (un concert la care au participat mii de oameni, care la modul direct erau înghesuiți ca într-o cutie de chibrituri). Dacă e pandemie, atunci în toate sferele și în toată țara e, nu numai în educație.
Declarațiile de la tribună cum că decizia de a nu se organiza careurile de 1 septembrie s-ar fi luat pentru protecția copiilor și a profesorilor a sunat nu știu cum nelalocul ei, în contextul că doar cu 2-3 zile oamenii au dansat în hore fără a respecta nicio regulă de protecție împotriva COVID-19, în special purtarea măștii. Că doar o regulă spune că chiar dacă persoanele sunt vaccinate ele trebuie să poarte în continuare masca, pentru a se proteja pe sine (Vaccinul nu te protejează 100% de virus. De altfel, ca și oricare vaccin care este utilizat de zeci de ani, doar îți oferă șansa de a suporta mai ușor boala) și pe cei din jur.