În ultimii ani, îndată ce vremea permite, începe tăierea arborilor, în special acest lucru se observă în orașul Ungheni. Orășenii sunt nedumeriți, poate s-a decis să lase urbea fără „plămâni”, căci în urmă cu câțiva ani toate ramurile inferioare au fost tăiate, acum au început deja să taie chiar copacii. În prezent, orașul e din nou plin de crestături pe scoarța copacilor, cărora le este sortit să cadă sub fierăstrăul serviciului comunal.
Locuitorii străzilor Romană și Vasile Lupu dau alarma
Oamenii sunt deosebit de îngrijorați că se vor tăia copaci de-a lungul străzilor Romană și Vasile Lupu, ei spun că strada Romană va rămâne în curând fără niciun copac. La început, au fost tăiați, se pare, atunci când se construia stadionul, deși anume ei țineau umbră, iar acum pe stadion, vara, ești ca într-o tigaie.
Iată ce scriu la redacție locuitorii străzii Vasile Lupu: „Sunt 22 de tei și arțari cu marcaj de tăiere pe strada Vasile Lupu și ei nu sunt copaci bătrâni, ci sănătoși. Înțelegem, poate, viitorului mare șantier îi împiedică cei 9 arbori de lângă gard, dar de-a lungul drumului cui pot împiedica ei? Alți 17 copaci cu marcaj cresc de-a lungul gardului aceluiași șantier pe strada Romană. Ajutați, scrieți atât timp cât copacii sunt încă în picioare, înainte de a fi prea târziu, anunțați publicul despre asta, deoarece orașul va rămâne într-o stare deplorabilă după toate aceste tăieri. De ce în Europa toți copacii sunt ocoliți cu atenție și numai la noi se acționează atât de barbar?”.
Potrivit lui Nicolae Donici, șeful sectorului amenajare din cadrul primăriei Ungheni, lucrările la tăierea copacilor din oraș au început deja. El a confirmat că, într-adevăr, pe străzile Romană și Vasile Lupu, lângă viitorul șantier, arborii vor fi tăiați. Urmează a îndeplini lucrări pe strada Porumbescu lângă grădiniță, spre piață. Vor continua să taie copaci pe alte adrese, în total 189 de arbori, deși 45 sunt deja tăiați. Deci, în Ungheni va fi tăiată o pădure întreagă? Donici răspunde că ce e de făcut dacă copacii sunt bătrâni, trebuie să facă loc celor tineri. Însă tineri nu sădim, ei, chipurile, nu se prind, pentru că așa sunt oamenii, dacă nu rup, nu strică, nu pot trăi în liniște.
Primarul municipiului, Alexandru Ambros, a menționat că pe acest teren se prevede să se construiască două hipermarketuri cu parcări și multe altele. Problema este coordonată cu Institutul Național de Cercetări și Proiectare „Urbanproiect”. Aici va fi realizată o reconstrucție la scară largă, vor fi făcute rețele subterane, totul va fi executat la un nivel foarte ridicat. Când sunt planificate astfel de proiecte de construcție grandioase, nu se pune problema a tăia sau nu câțiva copaci. Acreditarea este emisă de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pe baza unui act fitosanitar. După finalizarea lucrărilor de construcție, teritoriul centrului comercial va fi amenajat, vor fi plantați în număr mare copaci decorativi, rădăcinile cărora nu vor ridica nici asfaltul, nici pavajul.
„Tot ce facem se face în conformitate cu legea. Înțeleg emoțiile oamenilor, dar vreau să le atrag atenția asupra faptului că în următorii 2-3 ani pe strada Romană vor fi defrișați toți copacii. Acolo se va face același lucru ca pe sectorul de stradă de la magazinul „Decor” până pe strada Ion Creangă. În locul copacilor tăiați, ale căror rădăcini ridică trotuarele și reprezintă un pericol, vor fi plantați alții. În același timp, aici urmează să se construiască sistemul de canalizare și să se facă trotuare. Oameni trebuie să fie mai înțelegători și mai calmi față de schimbările viitoare”, a spus primarul.
Sătenii nu pot privi cu indiferență cum se taie arborii
Locuitorii din satele Condrătesti, Drujba, Cornești și altele informează, de asemenea, că se taie copacii pe traseul Cornești – Rădenii Vechi, pe Cula. Oamenii sunt uimiți că așa ceva nu se întâmpla înainte, poate s-a decis într-adevăr să se facă ordine în țară și s-a început cu tăierea copacilor.
Potrivit șefului Inspecției pentru Protecția Mediului din Ungheni, Mihail Gorenco, acum au loc tăieri în tot raionul, e vorba despre copaci bătrâni și bolnavi și despre cei care împiedică – cu asemenea solicitări se adresează de obicei unghenenii. În prezent sunt curățite zonele de protecție ale autostrăzilor de semințiș. Există autorizația Agenției de Mediu pentru aceasta, iar problema este coordonată cu ecologiștii.
De fapt, procesul de obținere a autorizației de tăiere a copacilor, se spune, este destul de anevoios, este implicat Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Strășeni și agenția menționată mai sus. Potrivit specialistului, ceea ce se taie ziua, posibil, este legal, lucrurile rele se fac noaptea.
Interlocutorul a adăugat că pentru tăiere ilicită, din care cauză suferă mai des pădurile primăriilor, angajații inspectoratului au întocmit anul trecut 60 de procese-verbale. Apropo, amenzile pentru acest lucru sunt prevăzute în sumă de 600-4000 lei, mărimea lor depinde de prejudiciul cauzat.
Întrebarea de ce nu sunt plantați copaci în locul celor tăiați, l-a surprins pe Mihail Gorenco: cum adică nu sunt sădiți dacă anul trecut au fost livrați puieți în valoare de 30 mii de lei – atâția au solicitat primăriile.
Într-un cuvânt, orice am spune, oricât de rău ne-ar părea de copacii tăiați, aceste lucrări vor continua, pentru că atunci când copacii ne cad pe cap, pe mașini, pe balcoanele noastre, începem să le reproșăm autorităților cu aceeași înflăcărare cu care facem asta acum. Ar trebui să învățăm a îngriji de puieți și a-i proteja la fel de bine cum știm să tăiem copacii. De asemenea, nu va fi rău dacă oamenii vor fi informați înainte de tăierile planificate ce copaci vor fi defrișați pentru a face loc celor tineri și care vor fi distruși din necesitate.