Se spune că fiecare om se naște cu ADN-ul său și este unic prin tot ce face. Unul e mai puțin frumos, dar bun la suflet, altul e întruchiparea frumuseții exterioare, dar pustiu pe interior. Fiecare om se deosebește de altul prin hainele care le poartă, care îi dau farmec sau îl fac aparent mai urât. La fel determinativ pentru un individ sau altul sunt cuvintele pe care le rostește, ce formează o parte importantă a personalității sale, iar cel ce le ascultă îl cataloghează instantaneu, odată ce le-a pronunțat, drept o persoană rafinată sau dimpotrivă lipsită de tact și bun simț. Vocea, la fel este o parte importantă a personalității, o parte care pentru a deveni plăcută, trebuie educată, cultivată, astfel încât să fie bogată, armonioasă și cu conținut. Nu în ultimul rând un rol important în comportamentul unui om sunt faptele.
O personalitate plăcută poate fi descrisă ca una care îi atrage pe oameni și îi face să găsească prietenie și armonie în compania lor, în timp ce o persoană neplăcută îi face să-și dorească să se îndepărteze de ei cât mai mult posibil. Suma abilităților și caracteristicile unei personalități în ultima instanță țin de educație, iar educația este un lucru pe care trebuie să-l dobândești pe parcursul vieții. Pentru a obține acest lucru e nevoie de multă muncă pentru a o avea și a o păstra.
Se mai spune că persoana care iubește copiii, florile păsările, iarba, copacii și apele curgătoare, care arată compasiune față de toți cei aflați în necaz, sunt cei care îi încurajează și pe alții și îi îndeamnă să se implice în cadrul activităților utile pentru binele comunității, trezindu-le interesul pentru ei și îi inspiră să facă acest lucru.
Aflându-ne mereu în amalgamul problemelor cotidiene, mulți dintre noi își focusează atenția doar pe poziția sa, trecând pe alături de problemele și durerile altora. S-ar părea că ar fi firesc să fie așa, însă câte o dată ne apar în cale unele exemple frumoase și demne de urmat, făcute de niște oameni, pe care nu poți să nu-i menționezi.
Ajungând într-o secție de internare spitalicească de la noi cu o persoană din familie, am urmărit un caz care m-a lăsat plăcut surprinsă atunci când un tânăr băiat, felcer de profesie în unitatea dată, a dus în brațe până în automobil o fetiță ce primise ajutor medical de urgență, iar la patul nostru tânărul a vegheat întreaga noapte, încurajându-ne că totul va fi bine. L-am asociat cu un înger în halat alb pentru bunătatea și empatia de care a dat dovadă și mi-am zis atunci: „Cât e de frumos și de folos sunt aceste gesturi, făcute cu atâta dăruire”.
Nu m-a lăsat indiferentă și un alt caz, atunci, când mă deplasam în transportul public. Ajunsă la una din stațiile de așteptare moderne din municipiul Ungheni, pe câteva minute șoferul cu spirit bun de observație a coborât să strângă de jos gunoiul lăsat în acest loc de călători pe de o parte și alta a drumului. Atât eu, cât și unii din pasageri, am rămas nedumeriți și încântați în același timp de acțiunile bărbatului. Unii își dădeau întrebarea: „Poate e plătit pentru aceasta, poate ceva nu e în regulă cu el, cam de ce face acest lucru benevol?”. L-a rândul meu am hotărât să-l întreb dacă nu va întârzia cu deplasarea pe rută și evident l-am lăudat pentru această faptă frumoasă. I-am spus că voi scrie un articol în ziar despre această faptă bună, la care dânsul a spus că iubește să fie curat în jur și nu e frumos din partea celora ce aruncă deșeuri peste tot să lase așa. Ce ține de articolul promis de mine, a remarcat că nu dorește să fie lăudat și că face acest lucru pentru că așa îi dictează sufletul.
Nu mai puțin m-a impresionat comportamentul unui alt șofer de rută din oraș. I-am achitat pentru călătorie și i-am întins din neatenție mai multe bancnote. Într-un mod glumeț cu un zâmbet larg a spus: „Nu e bine să amăgești șoferul”, întinzându-mi surplusul de bani înapoi. M-a încântat la fel de mult și acest gest frumos, zicându-mi în minte: „Este o persoană bine crescută, de ar fi mai mulți ca el, căci pe bune e frumos și-i de folos, iar aceasta nu ne-am umbri sufletele cu gânduri și fapte rele”.