Aud știrea că a fost deschis un centru de coordonare a acțiunilor în contextul situațiilor urgențe în sănătate în țara noastră. Se pare că a avut loc chiar și o ceremonie solemnă de deschidere, la care au participat prim-ministrul, șeful delegației UE în Republica Moldova, ambasadorii țărilor UE și alți oficiali.
Cred că și-au mulțumit reciproc, au spus cât de oportun este – la noi, orice fleac devine oportun. Oare cum am trăit fără acest centru până acum?
Câteva întrebări la care eu nu găsesc un răspuns m-au făcut să sciu acest răvaș. Mă întreb cu ce anume se va ocupa acest centru? Chipurile va asigura legătura între partenerii din sistemul de sănătate și specialiștii din alte domenii implicate în acțiunile de urgență. Nu știu ce ați înțeles dvs., dar eu n-am priceput nimic. Se pare că managerii instituțiilor medicale vor comunica și vor coordona activitățile printr-un intermediar? Apoi îi vor căuta pe cei care au transmis informațiile greșite.
Câte astfel de centre au fost create în Moldova și care nu se știe cu ce se ocupă? Mă consolează un lucru, că totul se face din bani europeni, cu care tot ne mai învață a prinde pește. De asemenea, este bine că se deschid, fie și puține, locuri de muncă – astfel câțiva tineri nu vor părăsi țara, ci vor rămâne acasă.
Este dificil pentru noi, simplii muritori, să înțelegem ce înseamnă aceste centre de coordonare și sisteme de reacționare bine dotate, deoarece vedem altceva – că nu sunt medici de familie în satele noastre și din toate echipamentele la punctul medical este doar un termometru și un dispozitiv de măsurare a tensiunii arteriale.