La finele lunii septembrie Asociaţia Presei Independente (API) în parteneriat cu ziarul „Unghiul” şi Coaliţia Nediscriminare au organizat o întâlnire tematică la liceul „Mihai Eminescu” din oraşul Ungheni (nr. 36, 25 septembrie, 2015).
Împreună cu elevii clasei a XII-a „B” am discutat cele mai importante subiecte din societate: toleranţa, formele de discriminare, diversitatea, respectarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor. Liceenii au răspuns şi îndemnului coordonatorilor proiectului „Promovarea toleranţei diversităţii în societate cu eforturile comune ale jurnaliştilor şi ale elevilor”, exprimându-și opiniile, scriind eseuri la acest subiect. După cum a menţionat şi mentorul clasei, Aurica Nicuriuc, elevii cu plăcere au dat curs invitaţiei de a înşira pe foaie gândurile, opiniile şi trăirile lor. Mai jos vă prezentăm câte un fragment din cele mai interesante lucrări semnate de către liceeni.
Mihai Dilion: „O maladie care afectează lumea încă din antichitate este discriminarea, acțiune prin care unele persoane sunt tratate diferit sau lipsite de anumite drepturi în mod nejustificat, în baza unor considerente neîntemeiate. În majoritatea țărilor democratice există legi împotriva discriminării, iar egalitatea în tratament este în general garantată de constituție, însă deseori nici acest mijloc nu e suficient pentru a combate fenomenul nedorit al discriminării. Lumea în care trăim se confruntă cu războaie, terorism, crime împotriva umanității, epurarea etnică, discriminarea minorităților și a imigranților și cu o multitudine de alte abuzuri împotriva ființelor umane. Noi știm cum să contracarăm aceste amenințări. Știm că mijloacele cele mai bune de care dispunem sunt: diversitatea culturală, munca pentru o dezvoltare durabilă și educația pentru toleranţă și pace”.
Adriana Aramă: „Un exemplu unde este prezentă discriminarea ar fi şi anunțurile unde se menționează următoarele: „Nu angajăm femei”. M-am simțit şi eu discriminată când eram intr-o tabară pentru copii şi împreună cu echipa mea nu am ocupat locul I din simplul motiv că în echipa opusă era fiica unui membru al juriului. Aşa a decis juriul în mod paşnic să facă egalitate între noi, copiii”.
Alexandra Podgurschi: „O educaţie corectă începe de la însuşirea termenului de “diversitate”, ceea ce presupune a fi diferit într-o societate, a avea o alegere separată, şi, desigur, a nu trăi identic. A fi tolerant înseamnă să respecţi deciziile altor oameni, grupuri, popoare, religii, alte moduri de gândire şi puncte de vedere, alte stiluri şi moduri de viaţă.”
Felicia Nicuriuc: „Discriminarea este modalitatea cea mai simplă de a demonstra lipsa de inteligență emoțională. Înjosești demnitatea cuiva pentru a-ţi satisface orgoliul propriu, demonstrându-ţi că eşti „superior” celor care, după părerea ta, sunt inferiori ca valoare. Dar uneori facem acest lucru fără ca să ne dăm seama. Pentru a lichida acest flagel avem nevoie de cât mai multă comunicare, interacţiune intercomunitară şi libera exprimare a opiniilor”.
Ana-Maria Mostovei: „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului ne permit să ne dezvoltăm şi să utilizăm pe deplin calităţile noastre umane, inteligenţa, talentul şi conştiinţa, pentru a ne satisface nevoile spirituale. Ele sunt bazate pe dorinţa omului de a trăi într-o lume în care demnitatea inerentă şi bunăstarea fiecărei persoane umane să se bucure de respect şi protecţie”.
Nicoleta Lelic: „Cu cinci ani în urmă, când mă odihneam într-o tabăra de vară, am fost martora unui caz de discriminare rasială. Un băiețel de origine romă, dintr-o familie cu venituri modeste, era mereu agresat fizic, verbal de către colegi. Pur şi simplu era diferit de ceilalţi – avea pielea mai întunecată, purta o haină mai modestă, vorbea altfel. Întrebaţi de ce se comportă aşa, restul băieţilor au invocat un lucru simpu – pentru a se distra. În concluzie pot spune că într-o societate în care se respectă drepturile omului, persoanele sunt tolerante, comunitatea progresează, educându-şi nişte urmași demni, oneşti şi responsabili”.