Diana Tipa Lușciov, este ungheneanca, cunoscută de către mulți moldoveni datorită campaniilor de fundraising pe care le inițiază pentru a susține diverse cazuri sociale (Strânge bani pentru intervenții chirurgicale, colectează resurse financiare pentru amenajarea spațiilor de odihnă și agrement. Ultima campanie susținută de Diana este cea de construcție a unui stadion de sport multifuncțional în municipiul Ungheni. Campania a fost lansată la 15 iunie și în doar 8 zile s-a strâns contribuția din partea Diasporei.)
Diana a plecat în 2013 în SUA prin programul Work and Travel. Deși nu și-a propus din start să se stabilească cu traiul în SUA, ea a rămas profund impresionată de această țară, unde libertatea e principala valoare pe care se pune accent, și în subconștientul ei și-a dorit ca să rămâie. Dorința i se realizează. Împreună cu soțul în 2015 lansează o afacere de familie – TVA Logistics, care și-a început activitatea cu trei autocamioane, iar acum au peste 100 de camioane și 250 de trailere și o echipă de aproximativ 200 de persoane.
În interviul de mai jos o veți cunoaște mai bine pe Diana Tipa Lușciov.
— Pe scurt despre tine.
— Sunt originară din orașul Ungheni. Sunt antreprenoare în logistică și asigurări comerciale. Sunt un promotor a stilului de viață sănătos, fac sport constant și îndemn pe toți să o facă. Îmi place să mă implic în diverse proiecte cu menire socială. Sunt inițiatoare a mai multor campanii de caritate și fundraising (Nota red: Campanii de colectare de fonduri). Pe lângă toate acestea, mai sunt mămica a doi copilași extraordinari și soția unui bărbat minunat.
— Cum ai ajuns în Statele Unite ale Americii?
— Prima dată am călcat pe tărâmul american în 2013. am plecat prin programul studențesc Work and Travel.
— Ți-ai planificat să te stabilești acolo cu traiul? Dacă da, de ce?
— Inițial nu am avut așa planuri de a mă stabili aici. Deși din start mi-a plăcut această țară, cultura acesteia, abordarea față de toate problemele și libertatea – fiind valoarea principală a Americii. Undeva în subconștientul meu însă îmi doream să locuiesc aici, ceea ce s-a materializat ulterior.
— De câți ani ești în SUA și cum a fost toată această perioadă pentru tine?
— M-am stabilit în SUA din 2014. Nici nu știu când au zburat acești ani, știu doar că au fost foarte productivi, ani în care mi-am construit o familie, cariera și am cunoscut atâția oameni frumoși și buni la suflet. Am muncit mult, mi-am depășit limitele, am călătorit și continui să mă dezvolt, să fiu o versiune mai bună decât ieri.
— Te implici în multe activități de fundraising, fie că ajuți o persoană, fie anumite cauze, gen amenajarea un stadion multifuncțional. De ce?
— Pe lângă jobul meu, care e unul destul de încărcat, caritatea și proiectele sunt miere pe suflet pentru mine, o fac pentru că îmi aduce o extraordinară satisfacție să ajut, să fiu utilă comunității din care fac parte, dar și oamenilor din Moldova.
— Pe lângă faptul că faci fundraising pentru conaționalii tăi și pentru dezvoltarea locurilor de baștină, promovezi obiceiurile moldovenești în SUA?, Dacă da, cum?
— Fac parte din cea mai mare comunitate de moldoveni din America, care se află la Chicago. Cu siguranță, obiceiurile moldovenești începem prin a le promova în familie. Primul pas este învățarea limbii române de către copiii noștri. Urmează sărbătorile și obiceiurile care le însoțesc. De Crăciun, neapărat vom cânta colinde, de ziua Iei vom purta Ie Moldovenească, iar de Paște vom vopsi ouă roșii și vom coace Pască. Țin sa promovez portul nostru național, păstrez de la bunica perne țesute manual, prosoape, pe care le prezint neapărat la evenimentele de cultură în cadrul școlii la care merg copiii mei sau alte festivaluri moldovenești, care se organizează în SUA.
— Ce îți lipsește cel mai mult din Moldova?
— Cel mai mult îmi lipsește familia, dar totuși sunt o norocoasă, căci părinții pot să mă viziteze ori de câte ori au această posibilitate.
— Mulțumesc pentru interviu Diana!